Menu:

Bibliografie

Links:

Interview

Arne Dahl

Inmiddels is wijd en zijd bekend dat achter het pseudoniem Arne Dahl, de in 1963 in Zweden geboren schrijver, redacteur en literair criticus Jan Arnald schuilgaat. Arne Dahl geeft in een interview aan dat hij rond 1996 zelf de behoefte voelde om de snel om ons heen veranderende wereld vast te leggen in een reeks boeken. Om zijn observaties zo goed mogelijk te beschrijven maakt Arne Dahl gebruik van misdaad-romans waarin een speciaal geformeerd politieteam (A-team) een breed scala aan hedendaagse misdaden probeert op te lossen.
In 1999 verscheen in Zweden van zijn hand ‘Misterioso’ dat zich afspeelt in 1997, eerder verscheen in 1998 ‘Ont blod’ spelend in 1998. In 2000 gevolgd door ‘Upp till toppen av berget’ dat een deel van 1999 beschrijft.

Uitgeverij De Geus heeft er eveneens voor gekozen om in 2003 eerst het eerste deel in de reeks te laten verschijnen met de titel ‘Kentucky Killer’ in vertaling van Tine P.G. Jorissen-Wedzinga. In 2005 werd ‘Misterioso’ uitgebracht in 2006 gevolgd door ‘Schijnoffer’ beide ook vertaald door Tine P.G. Jorissen-Wedzinga.
In Zweden heeft Arne Dahl in 2008 het elfde deel over het A-team afgeleverd getiteld ‘Elva‘. Van de 'Svenska Deckarakademin’ kreeg Arne Dahl in 2007 een prijs voor zijn werk als vernieuwer binnen het misdaadgenre. Na elf delen lijkt Arne Dahl te werken aan een nieuwe reeks van vier boeken over de Europol-unit Opcop met thuisbasis Den Haag. In 2011 verscheen eerste deel 'Viskleken' waarin Paul Hjelm Helm terugkeert als leider van Opcop.

In 2013 verscheen de vertaling van Viskleken als Hebzucht.