Menu:

Bibliografie

Links:

Midzomernachtdroom

Voor het A-team van de Zweedse politie is het een bewogen midzomer: er wordt een Koerdische man neergestoken, een Poolse verpleegster vermoord met een bijl, een tv-producent neergeschoten, en er duikt een lijk op in een meer in Stockholm. De liquidaties lijken op zichzelf te staan, maar niets is minder waar.
Aan het A-team de taak om het verband tussen de moordzaken te vinden, maar dat blijkt moeilijker dan verwacht. De ethische overtuiging van de onderzoekers wordt zwaar op de proef gesteld. Wat willen de moordenaars de mensheid leren, en waarom?

Boekgegevens
Titel: Midzomernachtdroom (2010)
Auteur: Arne Dahl
Originele titel: En midsommarnattsdröm (2003)
Vertaling: Ydelet Westra
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1489-x
Omvang: 352

Gelezen: 11-2010

BOB-score 4/5

De ongrijpbare bosgeest

'Ineens waren woorden niet toereikend meer' , dacht de televisierecensent.

Arne Dahl is terug met al weer het zesde deel van de serie over het A-team, het eliteteam voor geweldsdelicten van internationale aard. Aan geweldsdelicten ook dit keer geen gebrek. Wanneer een tv-producent wordt doodgeschoten, een Poolse verpleegster met een bijl vermoord en een Koerdische jongeman neergestoken, dan is er werk aan de winkel. Kerstin Holm, de kersverse commissaris van de eenheid heeft net afscheid genomen van haar voorganger die met pensioen is en van haar vaste partner Paul Hjelm die een nieuwe baan heeft bij interne zaken.

Voor wie nog nooit een boek las van deze Zweedse auteur is het goed te weten dat Dahl begint met een aantal opzichzelfstaande misdaden die hij via een leidmotief met elkaar verbindt. Hierbij werken de diverse rechercheurs aan de verschillende misdaden om uiteindelijk gezamenlijk uit komen bij de ontknoping. Het leidmotief van dit boek wordt voorzichtig onthuld door de titel.

Zoals het een goede Scandinavische misdaadroman betaamt, staat ook in dit boek de nodige maatschappijkritiek. Dahl laat zijn speurders Arto Söderstedt zeggen: 'We kijken niet meer naar de geest van de wet; we leven naar de letter van de wet. Of we trekken er ons helemaal geen zier van aan. De geest is verdwenen. Of de ziel.'
'That's my soul up there' komt terug in de lyrics van de King of Pain dat wordt gespeeld door rechercheur en bassist Jorge Chavez die met ouderschapsverlof is maar toch onder verdenking staat van zijn voormalig collega Hjelm van Interne zaken.

Laat het maar aan Arne Dahl over om uit de initiële onsamenhangende brij een spannende misdaadroman te componeren. De daders ontkennen alle betrokkenheid of veinzen onwetendheid. De schrijver veegt met zijn bezem alle misleiding weg en in de opgeworpen stofwolken worden de voorzichtige contouren zichtbaar van de ongrijpbare bosgeest van de midzomernacht.
Arne Dahl splijt zijn lezerspubliek in twee mogelijk niet gelijke delen. Zij die hem aanbidden en zij die deze voormalig literair criticus haten. De humor, de complexiteit, de veelheid aan personages, de vergezochte relaties tussen de soms gruwelijke misdaden. 'Na de laatste bladzijde ren je subiet naar buiten om een frisse neus te halen' meldt een recensent uit de tweede groep.
Zelf lezen en zelf oordelen is het advies, en ineens waren woorden niet toereikend meer.