Bibliografie

Links:

Als het hart nog slaat

Nadat Siv haar man heeft betrapt met een andere vrouw, aarzelt ze niet. Ze verlaat hem, gaat op het platteland wonen in het huis van haar onlangs overleden tante, vindt een baan en begint aan een nieuw bestaan. Op een dag komt een jonge collega in de leerlooierij om het leven door een val in een vat chemicaliën. Siv vermoedt dat het geen ongeluk is. De jongen heeft namelijk weleens gezinspeeld op het nazistische verleden van de fabriekseigenaar. Siv ontdekt vervolgens dat haar tante tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken is geweest bij verzetsdaden en dat ook háár dood mogelijk geen natuurlijke oorzaak had.

Boekgegevens
Titel: Als het hart nog slaat (2007)
Auteur: Aino Trosell
Originele titel: Om hjärtat ännu slår (2000)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0620-4
Omvang: 352 p.

Gelezen: 04-2008

Awards
Bästa svenska kriminalroman 2000

BOB-score 3/5

In 2000 ontving de Zweedse schrijfster Aino Trosell de prijs voor beste misdaadroman voor Als het hart nog slaat. Uitgangspunt voor dit verhaal is een in 1997 gevonden lijst met namen van mensen met een Joodse achtergrond. Trosell gebruikt dit gegeven om haar boodschap aan de wereld te geven 'Zodra we onze angst tonen en maar niets meer zeggen hebben zij gewonnen.'

Om deze boodschap te brengen gebruikt Aino Trosell, in de woorden van de hoofdpersoon vlieg op de wand, Siv. Ergens tussen veertig en vijftig jaar, moeder van een inmiddels uithuizige dochter, werkzaam in een bejaardenhuis, getrouwd met strijdvaardig vakbondslid Jan, is Siv een vrouw zoals zo velen. Bij haar slaat de vlam goed in de pan als Jan haar tijdelijk probeert in te ruilen voor een jonger model.

Siv pakt haar koffers en reist naar een klein dorp, waar ze intrekt in het huis van haar recent overleden tante. Nadat ze werk heeft gevonden in de plaatselijke leerlooierij en voorzichtig contacten legt in haar omgeving beginnen Siv een aantal zaken op te vallen die niet helemaal kloppen.

De angstaanjagende 'zij' in dit boek zijn de nationalistische neo-nazi's die het hebben gemunt op mensen met een joodse achtergrond. Vlieg op de muur Siv toont geen angst en gaat de confrontatie aan. Aino Trosell schrijft veel over vrouwen en vrouwenrechten. In dit boek zien we ook dat hoofdpersoon Siv uiteindelijk het initiatief in eigen hand neemt. De ontknoping is niet onverwacht en de spanning niet hartslagverhogend maar de boodschap van het boek is goed.