Aino Trosell

De in 1949 in Malung (Zweden) geboren Aino Trosell is een veelzijdig schrijfster die niet alleen misdaadromans op haar naam heeft staan maar ook literaire romans, korte verhalen, kinderboeken en toneelstukken. In haar boeken nemen vrouwen en vrouwenrechten een prominente plaats in. In 1978 debuteerde Trosell met het boek ‘Socialsvängen’ gebaseerd op haar werk als sociaal werkster.
Haar autobiografische roman ‘En gränslös kärlekshistoria’ (2005) werd in 2007 vertaald als ’Vijf vrouwen’. Het boek werd als drama-documentaire verfilmd als ’The Little Lass’ en voor het eerst vertoond op het Film festival van Göteborg in 2007.
Eerste misdaadroman verscheen in 1999 met de titel ‘Ytspänning’ hiervoor ontving zij de Poloni-prijs voor beste misdaadroman van een vrouwelijke auteur. Haar tweede misdaadroman ‘Om hjärtat ännu slår’ kreeg de onderscheiding voor beste Zweedse misdaadroman in 2000. In Zweden verschenen van Trosell verder de volgende misdaadromans ‘Se dem inte i ögonen’ (2002) en ‘Tvångströjan’ (2004).
In Nederland kwam de eerste misdaadroman ‘Ytspänning’ in 2002 uit als ‘Onder druk’ in een vertaling van Edith Sybesma. Het bekroonde ‘Om hjärtat ännu slår’’ verscheen in 2007 als ‘Als het hart nog slaat’.