Bibliografie

  • De tijd van de heks

Links:

De tijd van de heks

De eigenwijze journalist Einar wordt naar de provinciestad Akureyri gestuurd om een dependance voor zijn krant op te zetten. Hoewel Einar meer het type van het stadse uitgaansleven is, probeert hij er het beste van te maken. Aan zijn nieuwe, gezapige leventje komt een einde als op een vuilnisbelt het lichaam van een leerling van de Middelbare School Akureyri wordt gevonden. Kort tevoren heeft Einar de scholier nog geďnterviewd, omdat deze de hoofdrol in het schooltheaterstuk speelde. Een uiterst intelligente en charismatische jongen, die de avond voor de premičre in een heksengewaad op een feest verscheen, waar hij een oud, magisch liefdesritueel voltrok...

Boekgegevens
Titel: De tijd van de heks (2007)
Auteur: Arni Thorarinsson
Originele titel: Timi nornarinnar (2005)
Vertaling: Kim Middel
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0933-5
Omvang: 320 p.

Gelezen: 12-2007

BOB-score 4/5

Betoverd door Loftur

'Holy ravioli!' laat Arni Thorarinsson zijn hoofdpersoon, de journalist Einar in modern IJslands roepen. De auteur Thorarinsson was zelf werkzaam als journalist voor krant, tv en radio. Zijn kennis over de wereld van de journalistiek heeft hij gestopt in zijn anti-held Einar die al een drietal boeken lang misdaden oplossend in Reykjavik heeft rondgedwaald alvorens hij in dit boek wordt 'verbannen' naar de noordelijke provinciestad Akureyri.

In tijd van de heks doet Einar een poging om zijn alcoholverslaving onder controle te krijgen. Afleiding heeft hij genoeg als in een snelstromende rivier een vrouw om het leven komt tijdens een bedrijfsuitje. Geen ongeluk, volgens de bejaarde moeder van het slachtoffer. Veel tijd om dit te onderzoeken wordt Einar echter niet gegund doordat de hoofdrolspeler en leerling van de middelbare school verdwijnt en dood wordt teruggevonden op de vuilnisbelt. Heeft het slachtoffer zich te veel ingeleefd in zijn rol als Loftur de tovenaar. Loftur sloot immers een pact met de duivel om zijn wensen in vervulling te laten gaan. Is het tijd voor boetedoening, de dagen rond Pasen lenen zich er goed voor?

In een intelligente misdaadroman stelt Thorarinsson zijn hoofdpersoon op, in het complexe schaakspel dat het leven in de provinciestad Akureyri is geworden. Door de trek van jongeren naar de hoofdstad, de teruglopende werkgelegenheid, integratie- en drugsproblemen en de vervuiling door zware industrie maakt de schrijver de lezer deelgenoot van de problemen van het moderne IJsland. Door aan de andere kant de humor van de eigenzinnige journalist Einar te plaatsen ontstaat een fraai gebalanceerde en boeiende misdaadroman die De tijd van de heks tot een betoverend Nederlands debuut maakt.