Bibliografie

Links:

Arni Thorarinsson

Na meer dan dertig jaar werkzaam te zijn geweest als full-time journalist kan de IJslander Arni Thorarinsson (=Árni Þórarinsson) (1950) zich nu richten op het schrijven van romans en filmscenario's. Geïnspireerd door Raymond Chandler en dienst volgeling Ross Macdonald publiceerde Thorarinsson in 1998 zijn debuut Nóttin hefur þúsund augu rondom de anti-held en journalist Einar.
Inmiddels zijn al een viertal misdaadromans met Einar in de hoofdrol uitgegeven. Het vierde boek Tími nornarinnar dat in 2005 in IJsland uitkwam is gekozen als debuut voor de Nederlandse markt. In een vertaling van Kim Middel brengt uitgeverij De Geus De tijd van de heks.
Samen met zijn vriend en collega Páll Kristinn Pálsson heeft Thorarinsson nog een tweetal misdaadromans geschreven. Het feit dat deze IJslander in 2005 genomineerd was voor de IJslandse Literaire prijs geeft aan dat er kruisbestuiving plaatsvindt tussen misdaadromans en literatuur. Thorarinsson vertaalde ook het Europees bekroonde jeugdboek Oorlog zonder vrienden van de Nederlandse schrijver Evert Hartman.
In een interview geeft Thorarinsson aan dat hij inmiddels schrijft aan het vijfde deel in de reeks over de Einar.

De tijd van de heks is in 2011 voor televisie (4 x 50 min.) verfilmd.