Menu:

Bibliografie

Links:

Steenbloed

Door de kalksteen op het Zweedse eiland Öland loopt een donkerrode lijn, die door de mannen van de steengroeve ook wel 'de bloedlaag' werd genoemd. In vroeger tijden werd gezegd dat deze rode ader versteend bloed was, dat vloeide bij de strijd tussen trollen en elfen die op de vlakte woonden. Wendela Larsson groeide op het eiland op en was er als kind van overtuigd dat de brand die hun familieboerderij vernietigde door elfen was gesticht. Nu ze weer op het eiland vlak bij de groeve is komen wonen, wordt de ware toedracht van de brandstichting haar stilaan duidelijk. Per Morner woont ook bij de groeve en treft zijn vader op een gegeven ogenblik aan, neergestoken, in zijn afgebrande huis. Terwijl de verhalen van brandstichting, moord en wraak de loop van het verhaal bepalen, kleuren de liefde en de romantiek de nieuwe lente op Öland.

Boekgegevens
Titel: Steenbloed (2011)
Auteur: Johan Theorin
Originele titel: Blodläge (2010)
Vertaling: Wendy Prins
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1155-0
Omvang: 440 p.

Gelezen: 04-2011

BOB-score 4/5

Slow cooking

Na Schemeruur en Nachtstorm keert de Zweedse thrillerschrijver Johan Theorin terug met Steenbloed het boek dat de lente beschrijft in zijn vierdelige cyclus Seizoenen van Öland. In Steenbloed maken we hernieuwd kennis met de oude schipper Gerlof Davidsson die besluit om het rusthuis te verlaten en terug te keren naar zijn zomerhuisje waar hij ooit gelukkig was met zijn vrouw Ella. Ella is overleden en Gerlof treft niet alleen haar dagboeken aan maar ook een kistje met voor hem onbekende sieraden.

Wendela keert terug naar het eiland Öland waar zij samen met haar man en schrijver Max Larsson een huis heeft laten bouwen. Wendela heeft een moeilijke jeugd op het eiland achter de rug waarbij zij al op jonge leeftijd de verantwoordelijkheid kreeg voor de dieren op de boerderij van haar vader Henry Fors. Niet alleen de dieren moeten door Wendela worden verzorgd. Zij krijgt ook de opdracht om de Invalide eten te brengen die verborgen voor de buitenwereld leeft in een afgesloten kamer.

Per Mörner heeft zijn huis geërfd van een achterneef. Een huis gelegen in de buurt van de verlaten steengroeve. Het is de bedoeling dat Per met zijn kinderen Nilla en Jesper de komende zomerperiode op Öland gaat wonen maar door de ernstige ziekte van Nilla lijken de plannen in het water te vallen. Per krijgt er nog een probleem bij als hij nog maar nipt zijn vader Jerry uit een brandend huis kan bevrijden. Zijn vader die door een beroerte niet goed meer functioneert kan aan Per en de politie niet duidelijk maken wat hij te zoeken had in het huis dat altijd in gebruik is geweest als een filmstudio. Wel is direct duidelijk dat de brand niet spontaan is ontstaan.

Wendela organiseert een buurtfeest waarbij naast bovenstaande personages ook de familie Kurdin als nieuwkomers wordt uitgenodigd. De sfeer wordt losgemaakt met de nodige drankjes en snel wordt duidelijk dat de feestgangers meer raakvlakken hebben dan in eerste instantie gedacht. Op het eiland ontwaakt de natuur na de strenge winter, vogels keren terug en de eerste vlinders laten zich zien boven de alvaret onder het wakend oog van Gerlof. Öland het eiland waar de elfen graag komen en waar de mensen bij de elfensteen hun wens uitspreken en een gift achterlaten. Waar de elfen staan voor het licht daar vertegenwoordigen de trollen het donker. In de steengroeve is nog altijd zichtbaar waartoe de botsing tussen het licht en de duisternis heeft geleid.

Johan Theorin schreef met Steenbloed een boeiend lente-epos waarin hij zijn liefde voor het eiland Öland opnieuw bezingt. Hij voegt nieuwe personages toe aan het kleurrijke palet dat is gevuld in de herfst- en winter-episode. Geen traditionele maatschappijkritiek of speurende politie-inspecteurs in de Scandinavische misdaadromans van deze schrijver maar wel de geleidelijke opbouw die kan worden geassocieerd met slow cooking. Pure ingrediënten die langzaam worden omgezet in een botermals gerecht waarbij de magie wegsmelt en de realiteit verschijnt. Steenbloed smaakt naar meer. Veel meer.