Bibliografie

Links:

Nachtstorm

Joakim is in de dertig wanneer zijn vrouw dood wordt aangetroffen. Katrine is verdronken en de politie gaat ervan uit dat het een ongeluk was. Het jonge gezin was kortgeleden naar het eiland Öland in de Baltische Zee verhuisd om er een oud vuurtorenwachterskwartier in ere te herstellen.
Joakim blijft achter met zijn verdriet, zijn twee kleine kinderen en het te renoveren huis. Het wordt hem te veel, hij verliest zijn greep op de werkelijkheid en brengt steeds meer tijd door op de zolder van de stal, waar hij de rondwarende geest van zijn vrouw voelt.
Langzamerhand beseft hij dat de dood van Katrine allesbehalve een ongeluk was.

Boekgegevens
Titel: Nachtstorm (2009)
Auteur: Johan Theorin
Originele titel: Nattfåk (2008)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1154-8
Omvang: 412 p.

Gelezen: 06-2009

Awards
Bästa svenska kriminalroman 2008
Glasnyckeln 2009

BOB-score 4/5

Cycli der seizoenen

Zoals het levenswiel staat voor de continue cyclus van verandering, zo zijn de vier seizoenen de spaken van het wiel dat Johan Theorin voor ogen staat. Waarbij herfst en winter al vorm zijn gegeven in de boeken Schemeruur en Nachtstorm. De as waar de verhalen om draaien zou de oude scheepskapitein Gerlof kunnen zijn die met meer dan tachtig jaar levenservaring een deel van de geschiedenis van Öland op zijn reumatische schouders draagt. In beide boeken is Gerlof in ieder geval de linking pin tussen heden en verleden.

Het verleden speelt een belangrijke rol in Nachtstorm. Wanneer Joakim en zijn vrouw Katrine besluiten om de hofstede Åludden te kopen voor hun jonge gezin dan blijkt het verleden prominent aanwezig. Op een muur van de hooizolder van hun in 1846 gebouwde huis staan de namen gekerfd van overleden bewoners. Overledenen die nog niet goed afscheid hebben kunnen nemen van de nabestaanden. Wat klopt er van de overlevering dat hun zielen kort voor Kerst terugkeren naar de hofstede? Los van de dubbele vuurtorens waarvan de noordelijke alleen schijnt voorafgaand aan de dood van een inwoner van Åludden. Draagt ook de nabijheid van het zompige veengebied waar in het verleden mensoffers werden gebracht bij aan de toch al duistere sfeer vlak voor Kerst.

Duisternis die compleet invalt wanneer Katrine verdrinkt en Joakim achterblijft met zijn twee kleine kinderen en het gevoel dat de dood van zijn vrouw meer is dan alleen het ongeluk dat de politie er in wenst te zien. De politie die in de persoon van agente Tilda Davidsson het al druk genoeg heeft om alle kleine criminaliteit het hoofd te bieden die het eiland teistert in het winterseizoen. Tilda heeft interesse opgevat in de geschiedenis van haar familie en het eiland Öland. Zij bevredigt haar nieuwsgierigheid bij Gerlof de broer van haar overleden grootvader en zwarte schaap van de familie.
Terwijl de temperatuur drastisch daalt en donkere wolken zich samenpakken voor één van de beruchte winterstormen maken de bewoners van Åludden zich op voor een bijzondere Kerstviering. Ontwetend van wat de nachtstorm allemaal voor hun in petto heeft.

Johan Theorin vertelt in een interview dat hij tijdens zijn vakantiewerk in een bejaardenhuis genoeg verhalen heeft gehoord voor een aantal boeken. Waarbij mogelijk ook de kiem werd gezaaid voor zijn latere personage Gerlof. Met de ambitie om het vertelambacht weer in ere te herstellen en de behoefte om een eerbetoon te maken aan Öland heeft Theorin goed gekeken naar schrijvers als Edgar Allan Poe en Stephen King om een beklemmende sfeer te creëren. De sfeer die hij zo treffend heeft weergegeven in Nachtstorm, het boek dat werd verkozen tot beste Scandinavische misdaadroman 2009.

Verhalenverteller Theorin brengt sfeervolle ode aan Öland. Laat het wiel maar weer draaien en de lente snel komen.