Menu:

Bibliografie

Links:

De tien minnaressen

Grootindustrieel Rämekorpi blijft na het feest voor zijn zestigste verjaardag achter in een zee van bloemen, flessen champagne en kaviaar. Hij besluit de geschenken uit te delen aan de vrouwen uit zijn kennissenkring en met elke vrouw bij wie hij langsgaat, beleeft Rämekorpi een opwindend avontuur. Wegens succes doet hij de tocht tegen de Kerst nog eens over, maar de vrouwen zijn inmiddels van elkaars bestaan op de hoogte geraakt en nemen wraak op hun gemeenschappelijke minnaar.

Boekgegevens
Titel: De tien minnaressen (2007)
Auteur: Arto Paasilinna
Originele titel: Auta armias (1989)
Vertaling: Annemarie Raas
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
ISBN: 90-284-2207-2
Omvang: 239 p.

Gelezen: 10-2008
Bezit: N

BOB-score 2/5
Maatschappijkritiek in Scandinavische romans is niet zo ongewoon hoewel hiervoor vaak gekozen wordt voor de misdaadroman. De Finse auteur Arto Paasilinna gebruikt voor zijn observaties echter veelvuldig de humoristische roman. In zijn boek ’De tien minnaressen’ plaatst hij kanttekeningen bij onderwerpen als het kapitalisme, alcoholisme en huiselijk geweld.
Wanneer de net zestig jaar geworden Rauno Rämekorpi besluit om zijn verjaardagscadeaus te verdelen over zijn vrouwelijke kennissenkring wordt hij overal warm ontvangen door de dames. Genietend van champagne en vrouwelijk gezelschap wordt hij op zijn tienkamp rondgereden door de geduldige taxichauffeur Sorjonen.
Wanneer Rämekorpi tijdens Kerst samen met Sorjonen en uitgedost als Kerstman een tweede ronde maakt is de ontvangst beduidend koeler. Rämekorpi moet praten als brugman om de dames van zijn goede bedoelingen te overtuigen.
Paasilinna slaagt er niet in om het tweede deel van het boek voldoende te laten contrasteren met het eerste deel en daarmee wordt de humor flauw en gaat het boek als een nachtkaars uit.