Gerechtigheid

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een chamante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, compliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tattoos en ze is een computerhacker van wereldklasse.

Lisbeth Salander heeft een levensbedreigende aanslag overleefd en wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Evenals de man die verantwoordelijk is voor haar duistere, pijnlijke verleden: Alexander Zalachenko.
Ze wordt nog altijd gezocht voor moord en door de media is ze neergezet als een psychopaat, moordenaar en satanist. Alleen Blomkvist is overtuigd van haar onschuld. Hij ontdekt de relatie tussen de vrouwenhandel, het verleden van Salander en de Zweedse veiligheidsdienst en wil daarover publiceren. Maar wil Salander wel meewerken? Ze vertrouwt niemand meer en zeker Blomkvist niet, die haar als enige veel te goed kent. Uiteindelijk moet ze voor de rechtbank verschijnen. Zal het recht zegevieren?

Boekgegevens
Titel: Gerechtigheid (2008)
Auteur: Stieg Larsson
Originele titel: Luftslottet som sprängdes (2007)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 90-5672-178-x
Omvang: 651 p.

Gelezen: 12-2008

Awards
Glasnyckeln 2008

BOB-score 4/5

De cirkel sluit zich

Het is maar weinig schrijvers gegeven om een hoofdpersoon te creëren die collectief wordt opgenomen in het geheugen van miljoenen lezers. Naast de gerespecteerde inspecteurs Beck en Wallander heeft Zweden er een onvergetelijke hoofdpersoon bij in de vorm van Lisbeth Salander. De overleden schrijver Stieg Larsson introduceerde deze vrouwelijke computerhacker in het eerste boek van zijn Millennium-trilogie als tegenpool voor de journalist Mikael Blomkvist. Waar Blomkvist grote maatschappelijke problemen als vrouwenhandel of corrupte overheidsinstanties bevecht via zijn tijdschrift daar gelooft Salander in een meer persoonlijke en directere aanpak.

"Uiteindelijk werd Lisbeth Salander de rechtszaal binnengeleid; met een kort zwart leren rokje waarvan de zoom kapot was en een zwart hemdje met de tekst I AM IRRITATED, dat weinig van haar tatoeages verborg. Ze droeg stevige stappers, een riem met klinknagels en paar-zwart gestreepte kniekousen. Ze had een tiental piercings in haar oren en ringen door haar lip en wenkbrauw."

Lisbeth Salander is opgegroeid onder moeilijke omstandigheden. Omstandigheden waar drankmisbruik en huiselijk geweld meer regel dan uitzondering waren. Begrijpelijk dat diverse overheidsinstanties zich hebben gebogen over het dossier Salander. Een psychiater, een advocaat die als gezinsvervangende voogd en andere overheidsvertegenwoordigers die zouden kunnen helpen. De ultieme welvaartsstaat die haar eigen burgers beschermt en zorg op maat kan bieden. Het maatwerk dat in de zaak Salander is geboden komt helaas van de rotte appels uit de mand.

Wie alle verhaallijnen uit ‘Gerechtigheid’ compleet wil doorgronden doet er goed aan om te beginnen in het eerste deel van de trilogie. In drie kloeke delen heeft Stieg Larsson laten zien dat in de huidige samenleving individuen kunnen worden vermorzeld. Beklemd tussen molenstenen gevormd door de regels aan de ene en het misbruik hiervan aan de andere kant. Controle op het naleven van regelgeving door overheid en journalistiek, zijn hierbij essentieel om de belangen van het individu te blijven beschermen. Een boodschap die journalist Stieg Larsson via zijn alter ego Mikael Blomkvist in zijn boeken heeft gestopt.
Blijven vertrouwen op diezelfde regelgeving voor gerechtigheid en niet overgaan tot persoonlijke wraak is de tweede boodschap. Een keuze die ook een getergde Lisbeth Salander uiteindelijk maakt. Hiermee sluit de cirkel zich.

De Millennium-trilogie is een mooi afgerond geheel waarbij zowel het eerste als het derde deel de prijs voor beste misdaadroman van Scandinavië ontvingen. De vraag is of een vierde, niet afgerond boek aangetroffen in de nalatenschap van Stieg Larsson, hier nog iets aan toe gaat voegen.