Stieg Larsson

In 2004 overleed de toenmalig 50 jarige Zweedse auteur Stieg Larsson aan een hartaanval. Larsson geboren in 1954 was journalist en hoofdredacteur van het anti-fascistische tijdschrift Expo. Larsson had zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk racistische en neo-nazistische activiteiten in Zweden te onderzoeken en aan de kaak te stellen. Larsson zelf een groot liefhebber van SF, was jarenlang voorzitter van de Zweedse SF vereniging.
In 2002 begon hij te schrijven aan wat uiteindelijk zijn Millennium trilogie over Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander zou worden. Larsson kwam te overlijden voor de publicatie van het eerste deel Män som hatar kvinnor waarvoor hij in 2006 postuum de Glasnyckeln prijs kreeg voor beste Scandinavische misdaadroman. Bij Signature werd in 2006 Män som hatar kvinnor uitgegeven als Mannen die vrouwen haten in een vertaling van Tineke Jorissen-Wedzinga. In Zweden verscheen in 2006 het tweede deel met de titel Flickan som lekte med elden, dat in 2007 is verschenen onder de titel De vrouw die met vuur speelde.

Het derde en laatste deel van de trilogie is in oktober 2008 bij uitgeverij Signatuur verschenen als Gerechtigheid de vertaling van Luftslottet som sprängdes uit 2007.