Menu:

Bibliografie

Links:

De tweede zonde

Officier van justitie Rebecka Martinsson leidt het onderzoek naar een gruwelijke moord in Kiruna, in het hoge noorden van Zweden. Het slachtoffer is Soll-Britt en zij zorgde voor haar negenjarige kleinzoon Marcus, die getuige was van de moord. Zolang het onderzoek loopt, vindt Marcus onderdak bij politieman Krister. Hoe dieper Rebecka in de zaak duikt, hoe meer bizarre sterf - gevallen bovenkomen die met elkaar te maken hebben en Marcus in gevaar brengen. Het is ooit begonnen bij de dood van Frans Uusitalo, die een erfenis naliet. Wat volgt is een race tegen de klok.
Zal het Rebecka lukken om de moordenaar van Soll-Britt te vinden en het leven van Marcus en zijn erfenis veilig te stellen?

Boekgegevens
Titel: De tweede zonde (2013)
Auteur: Åsa Larsson
Originele titel: Till offer åt Molok (2012)
Vertaling: Erica Weeda
Uitgeverij: Ambo| Anthos
ISBN: 90-414-2244-7
Omvang: 272 p.

Gelezen: 05-2013

BOB-score 4/5

Eeuwig zonde

Het is april 1914, als de nog jonge onderwijzeres Elina Petterson met de trein van Stockholm naar het noordelijk gelegen Kiruna reist. Met een hoofd vol idealen en een hart vol liefde wil ze een nieuwe frisse start maken in de stad die tot bloei komt door de winning van ijzererts. Hjalmar Lundbohm is de ambitieuze directeur die niet alleen de industrie wil laten bloeien maar ook de leefomstandigheden en de scholing van de arbeiders. Wanneer de trein, door sneeuw vertraagd, eindelijk in Kiruna aankomt ligt er een solide basis tussen beide voor meer dan een vriendschap.

Wanneer officier van justitie Rebecka Martinsson, op verzoek van haar buurman, een kijkje neemt bij serveerster Sol-Britt, die niet komt opdagen op haar werk, dan doet ze een schokkende ontdekking. De vrouw ligt doodgestoken in haar eigen bed. Op het hoofdeinde staat in grote letters HOER geschreven. Verontrustend is het feit dat haar inwonende kleinzoon Marcus niet bij haar in huis wordt aangetroffen.
Samen met inspecteur Anna-Maria Mella komt Rebecka tot de conclusie dat Sol-Britt niet geboren is onder een gelukkig gesternte. Haar grootmoeder is gewelddadig aan haar einde gekomen en haar zoon is dodelijk verongelukt bij een vluchtmisdrijf.
Rebecka's chef laat zich overtuigen dat er een andere onderzoeksleider moet komen en zo betreedt de eigenzinnige Carl von Post het toneel. Hij ziet, tot grote ergernis van Rebecka, in de mediamogelijkheden van deze zaak en een uitweg om eindelijk verlost te worden van zijn stationering in Lapland.
Asa Larsson schreef voor De tweede zonde al vier boeken over het duo Rebecka en Anna-Maria met als setting het boven de poolcirkel gelegen Kiruna. In dit boek grijpt ze terug op de ontstaansgeschiedenis van het plaatsjes waar directeur Hjalmar Lundbohm een gebalanceerde samenleving probeert te creëren in een wereld die door de eerste wereldoorlog in brand staat.
Het verhaal wordt opgebouwd rond een gebeurtenis uit het verleden die zijn schaduw ver vooruit werpt. Een techniek die ook succesvol wordt toegepast in de boeken van haar collega Camilla Läckberg. Kinderen opofferen aan eigen succes of in de bijbelse context aan Molloch, stimuleerde de schrijfster tot dit boek en tot de titel Till offer åt Molok. Voor het boek ontving ze voor de tweede maal de prijs voor beste Zweedse misdaadroman net als in 2004 voor haar boek Midzomernacht.

De tweede zonde, zoals de Nederlandse titel luidt, is hebzucht en de drijfveer achter de gewelddadigheden in deze prima Zweedse misdaadroman. Misdaden worden verborgen met de creatieve inzet van de lokale mogelijkheden uit de natuur. Een verhaal waarin Rebecka zelf worstelt met haar rol in het onderzoek en met haar verre vriend in Stockholm. Als het aan politieman Krister Eriksson ligt dan zoekt ze haar relaties voortaan dichter bij huis, maar aandringen durft hij niet. De verhaallijnen vanuit heden en verleden komen op een boeiende manier samen in een spannende en gewelddadige ontknoping waar Åsa Larsson patent op lijkt te hebben. Eeuwig zonde zou het zijn als de schrijfster het laat bij de voorgenomen serie van zes.