Åsa Larsson

Åsa Larsson geboren in 1966 in het Zweedse Uppsala verhuisde op jeugdige leeftijd naar Kiruna in het noorden van Zweden. Kiruna is ook de omgeving waar Larsson haar vaste hoofdpersonen, de juriste Rebecka Martinsson en inspecteur Anna-Maria Mella laat acteren. Larsson heeft een studie rechten afgerond maar is inmiddels fulltime schrijver. Debuterend in 2003 met het boek Solstorm ontving ze de prijs voor de beste debuut misdaadroman in Zweden. Een jaar later volgde het tweede deel getiteld Det blood som spillts waarvoor ze de Martin Beck award 2004 kreeg. In 2006 kwam het derde deel uit in wat uiteindelijk een zesdelige reeks moet worden met de titel Svart stig.

In Nederland bracht uitgeverij Ambo| Anthos in 2004 in vertaling van Jasper Popma het debuut met titel Zonnestorm. In 2005 gevolgde door Midzomernacht. Het zwarte pad is het derde deel dat in 2007 in vertaling verscheen, ditmaal van de hand van Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel.

Beste Zweedse misdaadroman 2012 werd Till offer åt Molok, in vertaling van Erica Weeda verschijnt het boek in 2013 als De tweede zonde.