Menu:

Bibliografie

Links:

Zwarte leugens, rood bloed

Wanneer inspecteur Ann Lindell journalist Anders Brant ontmoet, neemt haar leven een vreemde wending. Er bloeit een passievolle liefde op tussen de twee, maar die wordt abrupt verstoord wanneer Anders onverwacht op reis gaat zonder ook maar een spoor achter te laten. Als kort daarna het lichaam van een dakloze wordt gevonden, die een papiertje met het telefoonnummer van Anders bij zich draagt, lijkt het plotselinge vertrek van de journalist wel erg verdacht. Ann verzwijgt haar relatie met Anders tegenover haar collega's en probeert zelf met hem in contact te komen. Tevergeefs: Anders heeft heel andere dingen aan zijn hoofd...

Boekgegevens
Titel: Zwarte leugens, rood bloed (2010)
Auteur: Kjell Eriksson
Originele titel: Svarta lögner, rött blod (2008)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1487-3
Omvang: 352 p.

Gelezen: 07-2010

BOB-score 3/5

Drieëntwintig moorden

'Kjell Erikssons misdaadromans behoren tot de allerbeste,' is de aanbeveling van Henning Mankell. Voor zijn boek De dode in de sneeuw ontving Eriksson dan ook de prijs voor beste Zweedse misdaadroman in 2002. Ondanks deze goede kwalificaties bereiken de boeken van Eriksson een kleiner lezerspubliek dan die van zijn vrouwelijke collega's C amilla Läckberg en Liza Marklund.

Zwarte leugens, rood bloed is het zesde boek over inspecteur Ann Lindell uit Uppsala dat in vertaling verschijnt. Lindell heeft sinds kort een relatie met de journalist Anders Brant en hiermee lijkt ze als alleenstaande ouder in wat rustiger vaarwater te komen. Ze kan zich hierdoor volledig richten op het onderzoek naar de verdwenen tiener Klara Lovisa Bolinder die het laatst buiten de stad in gezelschap van een man is gezien.

De collega's van Lindell onderzoeken de moord op een dakloze alcoholist die op een afgelegen plek met ingeslagen schedel wordt gevonden. Wat lijkt op een uit de hand gelopen schermutseling tussen alcoholisten onderling krijgt een andere betekenis voor Lindell. In de zak van de dode wordt een briefje met het telefoonnummer gevonden van haar journalist. Impulsief besluit ze om haar collega’s niet te vertellen over haar relatie met Brant voordat ze hem zelf heeft gesproken. Doordat Brant is vertrokken naar Brazilië en lastig bereikbaar is voor Ann wordt de situatie steeds moeizamer en besluit zij uiteindelijk een collega in vertrouwen te nemen.

Drieëntwintig moorden in veertig uur leest Anders Brant in de Braziliaanse krant A Tarde. Hiertegen steken de paar moorden in Zweden per jaar schril af. Slachtoffers die veelal vallen aan de onderkant van de samenleving als gevolg van corruptie en armoede.
Kjell Eriksson laat het contrast en de overeenkomsten zien tussen de gevolgen van de armoede in het Zuid-Amerikaanse land en in zijn eigen Zweden. De schrijver laat het verschil zien tussen arm en rijk en vertaalt dit probleemloos naar de situatie in zijn eigen geboortestad. De universiteitsstad Uppsala met de scheiding tussen de doeners en de denkers.

Kjell Eriksson blijft dicht bij het traditionele misdaadromanconcept van Sjöwall & Wahlöö, een gedegen politieonderzoek in detail beschreven verrijkt met kritische opmerkingen over misstanden in de samenleving. De aandacht voor de relationele aspecten van de personages is wel aanwezig maar voert niet de boventoon en kan een verklaring zijn voor de kleinere oplages in vergelijking met Läckberg en Marklund. Inspecteur Ann Lindell vindt het verdwenen meisje terug en krijgt uiteindelijk ook boven water wat er is gebeurd.
En dat is meer dan kan worden gezegd over de dagelijkse realiteit van de moorden in de sloppenwijken van Brazilië.