Menu:

Bibliografie

Links:

De dode in de sneeuw

John Jonsson, alias Little John, wordt op een ochtend dood in de sneeuw gevonden. John is een voormalige kleine crimineel die zich tegenwoordig voornamelijk interesseert voor zijn tropische aquariumvissen. Hij blijkt voor zijn dood gemarteld te zijn. Wie zou hem hebben toegetakeld? En waarom? Johns oudere broer Lennart is vastbesloten wraak te nemen. Parallel aan het politieonderzoek start hij zijn eigen klopjacht op de moordenaar van zijn broer.

Boekgegevens
Titel: De dode in de sneeuw (2005)
Auteur: Kjell Eriksson
Originele titel: Prinsessan av Burundi (2002)
Vertaling: Tine P.G. Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-414-0493-2
Omvang: 349 p.

Gelezen: 03-2006 / 06-2008

Awards
Bästa svenska kriminalroman 2002

BOB-score 3/5

Herlezen van het, met een prijs voor beste Zweedse misdaadroman, bekroonde boek ‘De dode in de sneeuw’ van Kjell Eriksson. Zijn liefde voor de natuur stopt Eriksson in een kleine crimineel die helemaal idolaat is van cichliden. En met name de Afrikaanse varianten zoals de Prinses van Burundi. Kenners herkennen hier de ware aquariumliefhebber. Helaas komt aan de liefde van John abrupt een einde wanneer hij wordt vermoord en gedumpt op een sneeuwstortplaats.
Vaste speurder bij Eriksson is Ann Lindell maar in dit boek speelt zij een wat kleinere rol daar zij nog de vruchten plukt van een ouderschapsverlof. Collega Ola Haver doet met de rest van het team onderzoekt in deze zaak. Het is volstrekt onduidelijk wie deze door zijn omgeving zeer geliefde man om het leven heeft gebracht. Broer Lennart zwerft alvast met pistool als wreker door Uppsala.
Wat volgt is een redelijk rechttoe rechtaan politieroman in Scandinavische traditie waarbij Haver wat ploetert met zijn huwelijk en toenadering zoekt tot Lindell met wie hij uiteindelijk de moord weet op te lossen maar niet voordat ook de Prinses van Burundi bruut aan haar einde komt. Goed voor 3 uit 5.
Van Kjell Eriksson verscheen recent ‘De man uit de bergen‘ afkomstig uit 2005.