Menu:

Bibliografie

Links:

Zwart water

Op midzomeravond worden twee kampeerders in Noord-Zweden vermoord. De dader wordt niet gevonden. Na verloop van tijd keert de rust in de streek ogenschijnlijk terug, maar onder de oppervlakte blijft de onopgeloste dubbele moord de bewoners van het gebied in zijn greep houden. Het wordt duidelijk dat bijna iedereen tegen de politie heeft gelogen of dingen heeft verzwegen om zichzelf of anderen te beschermen. Wanner iemand jaren later door toeval een aanknopingspunt denkt te hebben voor de are toedracht, heeft dat onvermijdelijk een derde moord tot gevolg.

Boekgegevens
Titel: Zwart water (1994)
Auteur: Kerstin Ekman
Originele titel: Händelser vid vatten (1993)
Vertaling: Mariyet Senders
Uitgeverij: Bert Bakker
ISBN: 90-351-1845-6
Omvang: 376 p.

Gelezen: 01-2008
Bezit: J

Awards
Bästa svenska kriminalroman 1993

BOB-score 3/5
Kerstin Ekman schreef met name literaire romans maar brak internationaal door met de misdaadroman ‘Zwart water’. In dit boek laat deze Zweedse schrijfster de lezer heen en weer springen in de tijd. Het begint op een zomerdag, een kleine twintig jaar geleden, wanneer Annie Raft met haar dochter Mia aankomt in Svartvattnet (Zwart water). Dezelfde dag als waarop een jong stel toeristen uit Nederland wordt vermoord in de nabijheid van het dorp. Annie heeft iemand gezien maar heeft hier nooit over gesproken. En ook ander dorpsbewoners hebben hun eigen ideeën over mogelijke daders. Ideeën die niet worden uitgesproken maar wel hun stempel drukken op het kleine dorp. Broeierige sfeer in een boek waar de gedachten af en toe wel eens afdwalen naar lome midzomernachten.
Voor ’Zwart water’ ontving Ekman de prijs voor beste Zweedse misdaadroman in 1993 van de Svenska Deckarakademin, hiermee versloeg ze ondermeer ‘De witte leeuwin‘ van Henning Mankell.