Kerstin Ekman

Kerstin Ekman werd in 1933 in Risinge geboren en volgde haar universitaire studie in Uppsala. Ekman is in Zweden een gewaardeerd schrijfster die de nodige literaire prijzen op haar naam heeft staan. In 1978 werd ze toegelaten tot de Zweedse academie die verantwoordelijk is voor het toekennen van de literaire Nobelprijzen.
Ekman debuteerde in 1959 met een misdaadroman getiteld 30 meter mord, een jaar later gevolgd door Han rör på sig. In 1963 verscheen de zesde misdaadroman met de titel Dödsklockan. De internationale doorbraak van Kerstin Ekman vond plaats in 1993 met Händelser vid vatten. Voor dit boek kreeg zij de prijs voor beste Zweedse misdaadroman van de Svenska Deckarakademin. In Nederland verscheen deze bekroonde misdaadroman in 1994 met de titel Zwart water in een vertaling van Mariyet Senders bij uitgeverij Bakker. Het dertig jaar oudere Dödsklockan verscheen in vertaling van Joop W. Kessens als Doodsklokken in 1999.

Hoewel Ekman een behoorlijke hoeveelheid literaire romans op haar naam heeft staan die ook in vertaling zijn verschenen wordt de bibliografie beperkt tot de drie literaire thrillers die staan opgenomen in de VN Detective & Thrillergids.