Bibliografie

Links:

Zwarte Dageraad

Olivia Rönning heeft besloten terug te keren bij de politie en wordt op een zaak gezet in de provincie Skåne. In een naburig stadje is een gruwelijke kindermoord gepleegd. Een paar dagen later wordt er nog een kind gedood, deze keer in een dorpje vlak buiten Stockholm. Bij beide kinderen, de zeven jaar oude Aram en de driejarige Emelie, is de nek op dezelfde manier gebroken.
De brute moorden op de onschuldige kinderen veroorzaken een schokgolf door het hele land. Mette Olsäter van de Rijksrecherche is betrokken bij het onderzoek. Ze verdenkt een racistische groepering die bedreigingen heeft geuit naar de ouders van de kinderen.
Als een onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Forensische Wetenschappen iets op het spoor komt, neemt ze contact op met Mette Olsäter. De testuitslag geeft de zaak een zeer onverwachte wending...

Boekgegevens
Titel: Zwarte Dageraad (2015)
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Originele titel: Svart gryning (2014)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-005-0218-
Omvang: 360 p.

Gelezen: 05-2015

BOB-score 3/5

Het onderkoelde Noorden

Het echtpaar Cilla en Rolf Börjlind sloot een contract af voor drie boeken met in de hoofdrol Olivia Rönning een jonge agente en Tom Stilton de zeer ervaren rechercheur die de politie heeft verlaten en als dakloze door de straten van Stockholm heeft gezworven. Zwarte dageraad is inmiddels het derde deel waarin het duo weliswaar centraal staat maar wordt omringd door een bonte stoet personages die per boek worden uitgelicht. Zo stond in De derde stem, de vriend van Stilton, Abbas centraal en in dit boek staat commissaris Mette Olsäter in de spotlight die naast het onderzoek worstelt met haar diabetes en een leeg nest syndroom.

Olivia is tijdelijk gestationeerd in het voormalige vissersdorp Höganäs in Skåne. De regio wordt opgeschrikt door een brute moord op een driejarige peuter. Terwijl haar oma binnen de telefoon beantwoordt, wordt de uit Ghana geadopteerde Emelie gedood in de zandbak waar ze zorgeloos zat te spelen. Olivia wordt toegevoegd aan het onderzoeksteam dat wordt geleid door de ervaren Sven Svensson, een oude bekende van Tom en Mette.

Stilton krijgt uit een antiquariaat een exemplaar van De monnik in handen, een horrorverhaal uit de achttiende eeuw. Het is niet zozeer het verhaal dat zijn aandacht trekt maar de krantenknipsels die in het boek worden aangetroffen. Hij heeft Mette Olsäter nodig om informatie uit het politiearchief te krijgen. Zij is echter druk met de moord op een zevenjarig jongetje uit Koerdistan die overeenkomsten vertoont met de moord in Skåne. Aangezien beide jonge slachtoffers een allochtone achtergrond hebben richt het onderzoek zich al snel op de schimmige wereld van extreem racisme.

Karakteristiek voor de huidige Scandinavische misdaadroman is de voor veel lezers succesvolle mix van misdaad, maatschappijkritiek en moeizame relaties. Vreemdelingenhaat en de uitwassen van rechts-extremisme inclusief de link naar het manifest van Anders Breivik krijgen een prominente plek in dit derde boek van het echtpaar Börjlind. De relationele kant wordt verder uitgediept wanneer Stilton iets te weten komt over het verleden van Luna met wie hij samenwoont op haar aak.

Korte scènes beschreven vanuit het perspectief van een registrerende camera die verschillende personages volgt. Niet verwonderlijk voor schrijvers die onder andere naam maakten met tv-series als Beck en Wallander. Ouders die moeten omgaan met het verlies van hun kinderen, politiemensen die brokjes informatie krijgen aangereikt, kritische gadegeslagen door de media en extremisten die via internet haat verspreiden.

Soepel geschreven, personages die in doorlopende verhaallijnen in iedere boek verder worden uitgewerkt, genuanceerde observaties over uitwassen in een westerse samenleving, verhaallijnen die vaardig bij elkaar worden gebracht. Echter de beelden worden door het cameraperspectief redelijk onderkoeld gebracht, waarbij een vrijpartij onder de douche wordt teruggebracht tot de mededeling: "Ze leunde tegen zijn lichaam en voelde de druk achter haar schaambeen." Een extra scheutje gevoel zou de betrokkenheid en het inlevingsvermogen voor de lezer vergroten.