Bibliografie

Links:

Springvloed

1987. Op het strand van Nordkoster wordt bij vollemaan een gruwelijke moord gepleegd op een jonge vrouw. Rechercheur Tom Stilton heeft amper aanknopingspunten. Niet alleen is de identiteit van het slachtoffer onbekend, ook lijkt er geen motief te zijn en is er geen spoor van de dader. Uiteindelijk blijft de zaak onopgelost. Stilton is er zo door aangedaan dat hij volledig instort.
Drieëntwintig jaar later schrikt een reeks brute moorden op daklozen de inwoners van Stockholm op. De slachtoffers worden zodanig mishandeld dat ze aan hun verwondingen overlijden. De aanvallen worden gefilmd en de beelden worden op YouTube geplaatst.
Olivia Rönning zit in haar tweede jaar van de politieopleiding, een studiekeuze die wellicht geïnspireerd is door haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning. Voor haar studie moet ze een onopgeloste zaak bestuderen uit de politiearchieven. Olivia kiest de strandmoord van 1987, begint te graven en zit algauw tot haar nek in de zaak. Maar om verder te komen, moet ze Tom Stilton vinden. Die lijkt echter van de aardbodem verdwenen...

Boekgegevens
Titel: Springvloed (2013)
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Originele titel: Springfloden (2012)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-005-0216-8
Omvang: 368p.

BOB-score 4/5

Kerouac is kritisch

De liefhebbers van Scandinavische krimi's op televisie, die de serie Beck hebben gevolgd, zouden al bekend moeten zijn met het echtpaar Cilla en Rolf Börjlind. Van hun hand verschenen de scenario's van zesentwintig afleveringen Beck. En recent bewerkten zij de boeken van Arne Dahl over het A-team voor televisie. Met Springvloed slaat het duo een nieuwe weg in en debuteert het met hun eerste gezamenlijke misdaadroman. Een debuut dat moet leiden tot een trilogie met Olivia Rönning en Tom Stilton in de hoofdrol.

Tom Stilton is als politieman in 1987 betrokken bij een moord die wordt gepleegd op een verlaten strand op het eiland Nordkoster voor de Zweedse westkust. Een jonge vrouw wordt gedrogeerd en ingegraven. Door de springvloed wordt het strand snel overspoeld en de vrouw verdrinkt onder de ogen van de daders. Verscholen achter rotsen ziet de negenjarige Ove Gardman het gruwelijk schouwspel zich voor zijn ogen voltrekken.

Vierentwintig jaar later kiest de derdejaarsstudente aan de politie-academie, Olivia Rönning, de moordzaak op Nordkoster als facultatieve zomeropdracht. Haar overleden vader Arne heeft samen met Tom Stilton aan deze onopgeloste zaak gewerkt. Het werd nooit duidelijk wie het slachtoffer was en ook het motief van de daders bleef verborgen. Olivia wil zelf het eiland Nordkoster bezoeken maar wil eerst met Tom Stilton spreken, die al jaren niet meer werkzaam is bij de politie. De zoektocht naar Stilton voert Olivia langs volumineuze commissaris Mette Olsäter.

Op Olivia's politie-academie is meer belangstelling voor de site Trashkick.com waar een aantal filmpjes zijn te zien gemaakt met mobieltjes. Filmpjes waarop een aantal jongeren buitensporig geweld gebruiken tegen zwervers. Drammerige Vera is een van de daklozen die via het verkopen van krantjes haar geld verdient. Ze komt in aanraking met het geweld als haar aan alcohol verslaafde collega-verkoper Benseman te grazen wordt genomen. Het slachtoffer moet opgenomen worden in een ziekenhuis met diverse botbreuken en een gescheurde milt. Is het toeval dat uit de vijfduizend daklozen in Stockholm de slachtoffers uit de groep straatkrantverkopers komt?

Schrijven kan het echtpaar Börjlind als geen ander, met veel gevoel worden personages uit de diverse lagen van de samenleving tot leven gewekt. Van de dakloze Drammerige Vera tot de succesvolle zakenman Bertil Magnuson die voor zijn zaken in het buitenland een onderscheiding krijgt uitgereikt door de Zweedse koning. Maatschappijkritiek van mijnbouw in Afrika tot mishandeling van daklozen, gekoppeld aan een cold case maken van Springvloed een uitstekend debuut met een verrassende ontknoping. De korte scènes die elkaar in hoog tempo opvolgen hebben het echtpaar meegenomen uit de filmwereld. Een succesvolle aanpak, eveneens toegepast door het echtpaar Lars Kepler, die prima werkt bij het opbouwen van de spanningsboog. Samengevat een sterk verhaal vol van bijzondere bijdragen zoals de kritische muziekliefhebber Kerouac. Springvloed rolt over je heen en laat je ademloos achter.