Menu:

Bibliografie

Links:

De vergeten zusjes

In een bos ten westen van Kopenhagen wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Het slachtoffer blijkt Lisemette te zijn, de helft van een tweeling. De meisjes zijn dertig jaar geleden in een zwakzinnigeninrichting opgenomen en vrij snel na hun opname overleden aan een longontsteking. Maar, als Lisemette al die tijd nog bleek te leven, wat is er dan met haar zus gebeurd?
Tegelijkertijd wordt hetzelfde gebied getroffen door een serie verkrachtingen en moorden, net als drie decennia hiervoor. Tijdens het onderzoek blijkt dat er meer aan de hand is dan rechercheur Louise Rick zich had kunnen voorstellen.

Boekgegevens
Titel: De vergeten zusjes (2013)
Auteur: Sara Blædel
Originele titel: De glemte piger (2011)
Vertaling: Femke Blekkingh
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-2502-6
Omvang: 352 p.

Gelezen: 03-2013

BOB-score 3/5

Uit de doofpot

Inspecteur Louise Rick krijgt de leiding over een nieuwe Opsporingseenheid. Onopgeloste vermissingszaken waarbij een misdaad is begaan, worden het nieuwe werkveld van Louise en haar team. Het kantoor waar de eenheid wordt ondergebracht heeft de poëtische naam het Rattenhol gekregen, nadat ongediertebestrijding er aan het werk is geweest.
De eerste zaak die Louise op haar bureau krijgt, is die van een overleden vrouw met een grote brandwond in haar gezicht. Het slachtoffer wordt gevonden in een natuurgebied. De conclusie van de patholoog is dat de vrouw geen normaal leven kan hebben geleid. Uit een scan van haar hersenen blijkt, in woorden van de arts, dat ze tijdens haar leven geen Einstein is geweest. Verder onderzoek wijst op zware verwaarlozing en een gesoleerd bestaan. Het is dan ook niet vreemd dat het slachtoffer niet voorkomt op de lijst van vermiste personen.

Louise Rick had de toezegging dat zij naar eigen inzicht de nieuwe eenheid mocht samenstellen. Zij krijgt echter rechercheur Eik Nordstrøm toegewezen als tweede helft van de afdeling. Een ervaren politieman maar met een drankprobleem. De duidelijke boodschap van haar chef is dat zij haar collega een kans moet geven. Toegegeven wordt dat Louise deze opmerking niet naast zich neer legt.

Nadat de foto van het slachtoffer in de media is vertoond, meldt zich een verzorgster uit Elisesund. Een inmiddels gesloten inrichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij kent het slachtoffer als Lisemette. Duidelijk is dat de dode vrouw, één van de kinderen is waarvan het contact met de ouders is verbroken.
Uit de archieven van de inrichting Elisesund wordt duidelijk dat het slachtoffer Lise Andersen heet en dat zij samen met haar tweelingzus Mette was opgenomen. Het dossier roept echter meer vragen op dan het antwoorden geeft en Louise en Eik gaan op zoek naar de ouders van beide meisjes. Ondertussen duikt in het natuurgebied weer een lichaam op.

Voormalig journaliste Sara Blaedel heeft in de periode tussen 2004 en 2011 een zevental boeken geschreven over haar personage Louise Rick. In 2007 kon Nederlandse lezer al kennis maken met deze politievrouw in het boek Chatprinses. Het vervolg op Grønt støv dat in 2004 werd uitgeroepen als beste Deense debuut-misdaadroman.
De vergeten meisjes is haar meest recente boek. De vrouwelijke speurder Rick wordt geregeld bijgestaan door haar jeugdvriendin, de journaliste Camilla Lind die in dit boek druk bezig is met de voorbereiding op haar huwelijk.
In De vergeten meisjes wordt het verhaal opgebouwd rond een thema van misstanden in de geestelijke gezondheidszorg die in het verleden hebben plaatsgevonden en in de doofpot zijn gestopt. Tevens wordt aandacht besteed aan het sluiten van instellingen waarbij patiënten gedwongen terugkeren in een samenleving die geen vangnet kan bieden voor zware psychische gevallen.

Het inleven in de hoofdpersonages is niet altijd eenvoudig omdat de lezer mogelijk wat achtergrond mist uit de eerdere delen in deze serie. Het ongevraagd gebruiken van een theemok lijkt een grotere indruk achter te laten bij Louise dan een gewelddadige aanval. Haar jeugdherinneringen aan het natuurgebied, de traumatische ervaring in de relationele sfeer en de gezamenlijke aanschaf van een volkstuintje worden onvoldoende tot een coherent geheel samen gesmeed. Maar het bestempelen tot Deense misdaad-koningin, de vergelijking met Camilla Läckberg gekoppeld aan de indrukwekkende hoeveelheid verkochte boeken maken van Sara Blaedel een schrijfster om rekening mee te houden.