Liza Marklund

Geboren in Piteå (Zweden) is Eva Elisabeth “Liza” Marklund (1962) zeer succesvol met de door haar ontplooide activiteiten. Werkzaam als journaliste en auteur is zij medeoprichter van uitgeverij Piratförlaget en ambassadrice van Unicef. Haar debuut als misdaadauteur maakte zij in 1998 met het boek ‘Sprängaren’ een jaar later gevolgd door ‘Studio Sex’. In de boeken van Marklund komen we als vaste hoofdpersoon tegen journaliste Annika Bengtzon die voor haar krant Kvällspressen op zoek is naar onrecht, ondertussen ploeterend tussen werk en gezin. Het debuut ‘Sprängaren’ werd in 2000 naar Nederland gebracht door uitgeverij De Geus in een vertaling van Ina Sassen met de titel ‘Springstof’ een jaar later gevolgd door ‘Studio Zes’.

Voor ‘Sprängaren’ ontving Marklund van de Zweedse detectiveacademie de prijs voor beste debuut. Het boek werd in 2001 verfilmd, net als in 2002 ’Paradiset’ het derde boek dat in Nederland verscheen als ’Paradijs’.
Naast haar misdaadromans heeft Marklund ook een tweetal boeken geschreven samen met Mia Eriksson over de problemen van Eriksson met een Libanese vluchteling. En een boek met de fraaie titel ’'Er is een speciale plek in de hel voor vrouwen die elkaar niet helpen' geschreven met Lotta Snickare over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen in de samenleving.

In 2015 verscheen het elfde boek met Annika Bengtzon in de hoofdrol met de titel IJzer en bloed. Liza Marklund geeft aan dat hiermee de reeks is afgerond.