Kjell Ola Dahl

Geboren in 1958 in Noorwegen is Kjell Ola Dahl al geruime tijd actief als auteur van misdaadromans. Dahl opgeleid met een achtergrond in psychologie en bedrijfseconomie debuteerde in 1993 met de roman Dødens investeringer waarin hij hoofdinspecteur Gunnarstranda ten tonele laat verschijnen. Tot 2000 verschijnen er nog een drietal misdaadromans echter zonder deze politieman.
In 2000 volgt het tweede deel in de reeks En liten gyllen ring, waarvoor Dahl de Rivertonprisen krijgt voor beste Noorse misdaadroman 2000.
Het prijswinnende tweede boek wordt uitgegeven door Signature in 2002 als Een kleine gouden ring in vertaling van Carla Joustra. Uitgeverij Signature laat achtereenvolgens ook in vertaling van Carla Joustra verschijnen Mannen i vinduet, Lille tambur en Den fjerde raneren.
In de reeks wordt Gunnarstranda ter zijde gestaan door rechercheur Frank Frølich, die in het vijfde boek De vierde overvaller een prominente plaats inneemt. Naast zijn misdaadromans schrijft Dahl ook literaire romans zoals in 2006 Lindeman & Sachs.

In 2011 werd het zevende deel in de serie uitgebracht als De vrouw in plastic de vertaling van het in 2010 verschenen Kvinnen i plast.
In Noorwegen verscheen in 2018 het negende deel in deze serie met de titel Søsteren. Niet duidelijk is of de uitgever AW Bruna deel acht en negen in vertaling zal brengen.