Besmet

Rebecca Wahl en haar man Jonas lijken het perfecte leventje te leiden. Ze hebben allebei succesvolle carrières (hij is advocaat, zij journaliste), ze zijn ruim twaalf jaar getrouwd en hebben een zoon en een dochter. Maar achter deze façade delen Rebecca en Jonas steeds minder. Als de eigenaars van een illegaal bordeel worden opgepakt en terechtgesteld, wordt Jonas, die bekendstaat om zijn vlotte babbel, gevraagd om juridisch commentaar te leveren. Ondertussen hebben een paar collega’s van Rebecca een computer gekraakt waaruit een lijst van prominente klanten van het bordeel tevoorschijn komt. Jonas Wahl is een van de namen. Rebecca’s wereld stort in en voor ze het beseft is ze verwikkeld in een levensgevaarlijk seksschandaal.

Boekgegevens
Titel: Besmet (2008)
Auteur: Katarina Wennstam
Originele titel: Smuts (2007)
Vertaling: Lars Zwemmer
Uitgeverij: De Bezige Bij - Cargo
ISBN: 90-234-2730-0
Omvang: 377 p.

Gelezen: 12-2008

BOB-score 3/5

Advocaat Jonas Wahl is ingehuurd om de tv-kijkers verslag te doen van het proces dat wordt gevoerd tegen een drietal uit Estland dat zich schuldig heeft gemaakt aan vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. Echtgenote en journaliste Rebecca twijfelt steeds meer aan haar huwelijk met Jonas, waar zij de warmte zoekt en genegenheid daar zoekt hij bij prostituees naar sex. Daarmee wordt hij een van de vele drijvende krachten achter de vrouwenhandel. Een rol waarvan hij zich terdege bewust wordt als in het onderzoek een lijst met namen opduikt van vaste klanten. Waar Jonas en Rebecca worstelen met hun seksualiteit daar zoekt hun veertienjarige dochter naar een voor haar geschikte vorm en komt al snel tot de conclusie dat internet hiervoor niet de meest geschikte plek is.

Tv-journaliste Katarina Wennstam heeft met haar misdaadromandebuut gekozen voor het onderwerp seksualiteit en dat in verschillende vormen en vanuit verschillende perspectieven beschreven zoals de ontluikende vorm bij de jeugdige puber tot de gekochte en afgedwongen vorm bij haar vader. In korte tv-flits-achtige hoofdstukken laat Wennstam de complexiteit zien van de hedendaagse samenleving die worstelt met een onderwerp dat al zo oud is als de mensheid zelf.