Menu:

Bibliografie

Links:

Nachtronde

Göteborg, een koude nacht in februari. In de Löwanderkliniek rinkelen de alarmbellen, een stroomuitval heeft het hele ziekenhuis plat gelegd. Een patiënt overlijdt, maar het wordt nog erger: de verpleegster die bij hem moest waken wordt gewurgd bij het stroomaggregaat gevonden. De volgende dag blijkt een andere verpleegster van de aardbodem verdwenen te zijn…
Een nieuwe zaak voor rechercheur Irene Huss en haar team. Haast is geboden, want een moord in het ziekenhuismilieu is zeer nadelig voor de personeelsbezetting. Bovendien heeft de zaak een link met een mysterieus ongeval van jaren geleden. Een dienstdoende zuster getuigt namelijk dat ze in de bewuste rampennacht zuster Tekla heeft gezien. Maar die pleegde ruim vijftig jaar geleden zelfmoord…

Boekgegevens
Titel: Nachtronde (2009)
Auteur: Helene Tursten
Originele titel: Nattrond (1999)
Vertaling: Erica Weeda
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1203-x
Omvang: 378 p.

Gelezen: 08-2009

BOB-score 3/5

Geest in Göteborg

In de Löwander privé-kliniek valt ‘s-nachts de stroom uit. Een patiënt die aan de beademing ligt komt te overlijden doordat de toezichthoudend verpleegster is verdwenen en het noodaggregaat niet aanslaat. Wanneer het licht weer aangaat wordt duidelijk dat het aggregaat is gesaboteerd en wordt ook duidelijk waar de verpleegster is gebleven. Zij ligt gewurgd in de technische ruimte over het aggregaat gedrapeerd. Voor de tweede aanwezige verpleegster is het klaar als een klontje. Zij heeft de moordenaar zien vertrekken op de fiets tijdens de stroomstoring. Het kan niet anders dan dat zuster Tekla de moord gepleegd.
Voor het rechercheteam van Irene Huss is dat wel een complicerende factor aangezien zuster Tekla tientallen jaren eerder zichzelf heeft verhangen op de zolder van de kliniek maar zich nog regelmatig laat zien en horen als ziekenhuisspook.

‘Nachtronde, is na ‘Novemberval’ het tweede boek van Helene Tursten dat verschijnt over rechercheur Irene Huss uit Göteborg. Een sterke en gedreven vrouw die binnen het politieteam haar plek opeist en die zich omringt weet door andere aansprekende competente en doelgerichte vrouwen zoals de patholoog professor Yvonne Stridner en de officier van Justitie Inez Collins. Hierbij steken de mannelijke collega’s wat flets af of zijn vormgegeven om misstanden op de werkplek bespreekbaar te maken. De complicerende factor in het privé-leven van Irene zit niet in de relatie met haar echtgenoot maar in de valkuilen waar haar tweelingdochters plegen in te stappen. In ‘Novemberval’ komt de ene dochter in aanraking met een neonazistische groepering en in ‘Nachtronde’ raakt de andere direct betrokken bij een groep militante dierenrechtenactivisten.

Geholpen door fastfood en liters sterke koffie onderzoekt Irene wie er allemaal betrokken zijn bij de privé-kliniek van directeur en arts Sverker Löwander. Wanneer blijkt dat de overspannen zuster niet de enige is die de dader heeft zien vertrekken op de fiets en het verhaal van de dakloze Mama Vogel breed wordt uitgemeten in de krant dan is duidelijk dat er meer aan de hand is. Een gevoel dat wordt versterkt wanneer er nog een verpleegster spoorloos verdwijnt.

‘Nachtronde’ is een voorbeeld van een aardige Scandinavische misdaadroman waarbij een ditmaal sympathieke vrouwelijke rechercheur de misdaden oplost. De afbraak van de verzorgingsstaat worden in milde vorm aangestipt zoals de problematiek rondom daklozen, bezuinigingen in de psychiatrische zorg en de gespleten gezondheidszorg waarbij de rijken die zich een privé-kliniek kunnen veroorloven. In een gebalanceerd verhaal waarbij verdachten na onderzoek één voor één worden afgestreept duwt Helene Tursten de lezer zachtjes voor haar uit naar de ontknoping. Hierbij een vleugje mysterie rondom het ziekenhuisspook in tact latend.