De hitte van de hel
Als inspecteur Tommy Bergmann een zwaargewonde prostituee aantreft in een appartement in Oslo, voert zijn herinnering hem terug naar een zaak tijdens zijn beginjaren bij de politie. De verwondingen van de jonge vrouw lijken namelijk verontrustend veel op die van de slachtoffers van seriemoordenaar Anders Rask, een onderwijzer die in de jaren tachtig dood en verderf zaaide. Rask zit echter opgesloten in een van de zwaarst bewaakte tbs-klinieken van het land en kan dus de dader niet zijn.
De moeder van een van de vermoorde meisjes leest in de krant over de zaak van de prostituee. Ze is er zeker van dat Rask, haar dochters toenmalige onderwijzer, ten onrechte veroordeeld is, en ze weet wie de echte dader is.
Maar hoe zeker ze ook van haar zaak is, ze kan er met geen mens over spreken. Want als ze dat doet, zullen ook haar eigen geheimen naar boven komen, van die noodlottige avond in 1988 toen haar dochter voor altijd verdween.
Boekgegevens
Titel: De hitte van de hel (2016)
Auteur: Gard Sveen
Originele titel: Helvete åpent (2015)
Vertaling: Carla Joustra en Kim Snoeijing
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0729-1
Omvang: 368 p.
Gelezen: 12-2016
BOB-score 3/5
Geest uit het verleden
De Noorse schrijver Gard Sveen kreeg voor zijn debuut De doden hebben geen verhaal zowel de prijs voor beste Noorse misdaadroman als ook de Glazen sleutel voor beste Scandinavische thriller. In zijn tweede boek De hitte van de hel keert inspecteur Tommy Bergmann uit Oslo terug, terzijde gestaan door rechercheur Susanne Bech.
Wanneer Daina, een jong meisje uit Litouwen werkend in de prostitutie zwaar mishandeld wordt aangetroffen herkent Bergmann de modus operandi van een dader waar hij als jonge politieman mee in aanraking kwam. De veroordeelde seriemoordenaar Anders Rask zit vast voor onder andere de moord op de scholiere Kristiane Thorstensen, zestien jaar eerder. Een zaak die veel gelijkenissen vertoont met de moord op de Baltische prostituee. Echter de dader zit nog steeds achter de tralies. De forensische sporen tussen deze twee zaken zijn echter identiek. Moet Rask vrij worden gelaten? En wat betekent Edle Maria, de laatste woorden uitgesproken door Daina?
Tommy Bergmann is een politieman die we vaker gezien in de Scandinavische misdaadromans. Volledig gecommitteerd aan zijn werk en voorzien van een donker randje. Deze keer niet alcohol zoals bij zijn collega uit Oslo, Harry Hole, maar geweld tegen zijn voormalig echtgenote Hege. De zaak van Kristiane brengt hem we terug naar het begin van zijn loopbaan en naar het noorden waar zijn moeder oorspronkelijk vandaan komt. Is er sprake van een geest uit het verleden?
Susanne Bech is een alleenstaande moeder die naast haar werk zorgt voor haar dochter Mathea. Worstelend door de archieven vindt ze de sleutel die haar in een gevaarlijke positie brengt.
Gard Sveen creëert een boeiende en complexe puzzel waarbij hij voldoende ruimte laat voor een vervolg. Tommy Bergman is een personage waar de schrijver in ieder geval nog wel even mee vooruit kan. De boosheid die hem op het ene moment drijft en vervolgens laat relativeren met een gedachte "als overlevingsstrategie werd zelfbedrog behoorlijk onderschat." biedt perspectief en smaakt naar meer. In Noorwegen lijkt een nieuwe generatie schrijvers te zijn opgestaan na Fossum, Lindell en Nesbø timmeren naast Gard Sveen, Samuel Bjørk en Ingar Johnsrud duidelijk aan de weg.