Menu:

Bibliografie

Links:

Land van dromen

Lake Superior, Minnesota. Politieman Lance Hansen krijgt een melding dat er illegaal wordt gekampeerd aan de oever van het meer. Als hij er gaat kijken, stuit hij op een naakte, bebloede en verwarde man die het bos invlucht. Hansen volgt de man en vindt een tent met daarnaast het lijk van een andere naakte man met ingeslagen schedel.
De gevluchte man, de Noor Bjorn Hauglie, wordt gearresteerd. Hauglie had een relatie met het slachtoffer. De politie kan echter niet bewijzen dat Hauglie een crime passionnel heeft gepleegd en hij wordt vrijgelaten.
Hansen, een Amerikaan met Noorse voorouders en een enthousiast amateur-historicus, duikt in de lokale geschiedenis. Is dit inderdaad de eerste moord in het district, zoals collega's beweren? In de archieven ontdekt Hansen dat lang geleden een medicijnman van de Ojibway, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, spoorloos is verdwenen. Zijn lichaam is nooit gevonden. Wel kwam er een gewonde Noorse jongen uit het bos tevoorschijn.
De FBI gaat ondertussen door met het moordonderzoek. Twee mogelijke verdachten komen in beeld: Hansens broer Andy en Lenny Driver, een Ojibway-indiaan. Tijdens zijn eigen onderzoek stuit Lance Hansen op duistere familiegeheimen die zich tot in het heden uitstrekken. Door omstandigheden gedwongen moet hij uiteindelijk een dramatische keuze maken tussen plicht en familietrouw.

Boekgegevens
Titel: Land van dromen (2010)
Auteur: Vidar Sundstøl
Originele titel: Drømmenes land (2008)
Vertaling: Carla Joustra & Lucy Pijttersen
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1542-4
Omvang: 320 p.

Gelezen: 07-2010

Awards
Den gyldne revolver 2008

BOB-score 3/5

Dromen vangen

Arrowhead, het pijlpuntvormig gebied in de staat Minnesota wordt van oudsher bewoond door de Ojibway, de indianenstam die woont en jaagt in hun eigen land van dromen. Eind negentiende eeuw stromen de Scandinaviërs het gebied binnen en vermengen zich met de lokale bewoners. Het zijn de voorouders van Lance Hansen die in de uitgestrekte bosgebieden werkzaam is als law enforcement officer of platter gesteld: hij is een bossmeris. Tijdens zijn werk vindt Lance aan de oevers van Lake Superior het ontklede en zwaar mishandelde lichaam van een jonge Noor. De streng christelijke jongeman is nog één keer samen met zijn jeugdvriend en vlak voor zijn huwelijk gaan kanoën. Onder het bloed en ook ontkleed vindt Hansen de andere jongeman in shock terug bij Baraga’s Cross aan de oever van het meer.

Het onderzoek naar de moord wordt uitgevoerd door de FBI en Lance wordt door hen gehoord als getuige. Tijdens het verhoor laat hij achterwege dat hij zijn eigen broer Andy in de buurt van het misdrijf heeft gezien. Eenmaal verzwegen wordt het steeds moeilijker om deze informatie vrij te geven. Lance weet dat zijn broer in hun jeugd betrokken is geweest bij een brute mishandeling. Is zijn broer betrokken bij deze moord? Hansen vlucht weg in een veiliger onderwerp dat ligt in het verleden van zijn eigen familie.

Als voorzitter van de historische vereniging kan Lance beschikken over veel documentatie en probeert hij de samenhang te onderzoeken naar de verdwijning van een indiaan en de aankomst van een familielid. Op basis van foto’s en oude kranten komt hij niet heel veel verder maar mogelijk dat een oud in het Frans geschreven dagboek van zijn overgrootmoeder hem de ontbrekende sleutel kan brengen. Samen met een door de FBI ingevlogen Noorse politieman vertalen ze provisorisch de eerste zinnen. Al snel wordt duidelijk dat er professionele hulp moet worden ingeroepen bij de vertaling. Wanneer inzichtelijk wordt dat er bij de moord op de jonge kanoër iemand betrokken is met Indiaanse genen dan is duidelijk dat de jeugdvriend niet de dader is. Lance ziet hierin ook een vrijbrief voor de betrokkenheid van zijn jongere broer.

Voor Vidar Sundstøl geen bloed in Noorse fjorden en grenzeloze Scandinavische naaldbossen, hij koos voor het water van Lake Superior in de eindeloze bossen van Minnesota. Sundstøl kent deze omgeving goed en hij brengt Scandinavische invloeden aan door zijn verhaal op te bouwen rondom de kleinkinderen en achterkleinkinderen van Noorse, Zweedse en Finse emigranten inclusief de tradities die zijn overgenomen uit het oude vaderland aangevuld met eigen lokale invulling van feestdagen en heiligen. De balans tussen achtergrondinformatie en het vasthouden van de spanning kan nog beter. Sundstøl kreeg voor dit boek de prijs voor beste Noorse misdaadroman uit 2008. 'Land van dromen' is het eerste boek uit wat de Minnesota-trilogie moet worden en hiermee ligt voor de lezer een dubbele geruststelling in het verschiet. Mogelijk krijgen we nog antwoord op een aantal open vragen die dit boek achterlaat en gelukkig keert deze aanwinst onder de thrillerschrijvers terug met een nieuw boek. Het tweede boek zal begin 2011 verschijnen en heeft de voorlopige titel De doden gekregen. De filmrechten voor de gehele trilogie zijn inmiddels gekocht door Nordisk Film die ook verantwoordelijk was voor de verfilming van de Millennium-trilogie. Niet alle dromen zijn bedrog.