Bibliografie

  • De schaduw van een groot man

Links:

De schaduw van een groot man

Malla maakt carrière in de reclame en ook Peter is op weg naar de top. Hij verlaat de journalistiek om hoofd communicatie te worden van Fircotronics - een onderneming met een nieuw product dat een revolutie in de automobielindustrie teweegbrengt.
Terwijl de beurskoers stijgt en de economie op volle toeren draait, loodst Timo Manner, oprichter en president-directeur van Fircotronics, het bedrijf de grote zakenwereld binnen. Op het thuisfront wordt hij beschouwd als een held, internationaal ziet men hem als de bouwer van een imperium. Overal wekt hij grenzeloze bewondering. Hij is de man die een klein elektronicabedrijfje heeft omgetoverd tot een multinational met een miljardenomzet. Maar in dezelfde periode dat Fircotronics expandeert, doet Manner iets wat niemand wil zien, omdat het hem lukt zijn omgeving met zijn succes te verblinden.
De held van de natie is boven iedere verdenking verheven - tot hij op een dag niet komt opdagen op een congres waar hij de belangrijkste spreker is.

Boekgegevens
Titel: De schaduw van een groot man (2008)
Auteur: Björn Sundell
Originele titel: Den store mannens skugga (2006)
Vertaling: Ron Bezemer
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN: 90-7812-416-0
Omvang: 351 p.

Gelezen: 09-2008

BOB-score 3/5

Hebzucht en macht
Journalist Peter Hellberg is net zijn baan kwijtgeraakt als hem tijdens een gesprek met president-directeur Timo Manner de net vrijgekomen positie van hoofd communicatie wordt aangeboden bij het Finse concern Fircotronics. Manner zelf is de charismatische oprichter en bouwer van het imperium dat begon met de ontwikkeling van elektronica en nu een belangrijke internationale speler is geworden in de auto- en wapenindustrie. De spijkerharde Timo Manner werkt alleen samen met medewerkers die hem succes kunnen brengen. En succes is essentieel want Manner staat in de spotlights en heeft contacten met Finse ministers die Fircotronics als succesvol voorbeeld willen gebruiken. Maar ook voor de aandeelhouders is succes belangrijk, zij willen meer winst en meer omzet. Voor Fircotronics en Timo Manner betekent dit een hoop druk op de productinnovatie waarbij soms kwaliteit moet worden opgeofferd aan de korte tijdslijnen die door ongeduldige klanten worden geëist.

Hellberg wordt als hoofd communicatie gelijk in het diepe gegooid als een door Fircotronics geproduceerd wapentuig opduikt in een land waar het niet zou mogen zijn. Samen met Manner weet Hellberg deze crisis te bezweren waarbij de media met een kluitje het riet worden ingestuurd. Al is Hellberg tevreden met dit eerste succes, hij krijgt echter al snel een tweede probleem op zijn bord. Een anoniem briefje brengt hem op de hoogte van een geheim project met codenaam Havik. Langzaam wordt het Hellberg duidelijk dat achter de façade van het respectabele megaconcern zaken worden gedaan die niet allemaal door de beugel kunnen en dat de top van het bedrijf hierin betrokken is.

'Hebzucht is de drijvende kracht van de economie. Zonder hebzucht zouden we nu nog in het stenen tijdperk leven.', laat schrijver Björn Sundell één van zijn hoofdpersonen zeggen. 'Onzin' zegt de vrouw van Timo Manner. 'De wereld is een theater en Timo speelt hier verschillende rollen maar wel altijd de hoofdrol'. Hebzucht en macht. Twee factoren die een belangrijke rol spelen in dit boek.

De schaduw van een groot man is het debuut van de Finse schrijver en journalist Björn Sundell. Sundell was werkzaam als economisch redacteur voor de grootste Zweedstalige krant in Finland. Hierdoor kent hij als geen ander het Finse bedrijfsleven waarin de technologie, met als belangrijkste en veruit grootste speler het wereldbekende Nokia, een belangrijke rol speelt. Sundell gebruikt zijn kennis om deze financiële thriller vorm te geven. Een genre misdaadroman dat nog niet door veel Scandinavische schrijvers wordt beoefend. In Nederland is Charles den Tex de meest gewaardeerde schrijver in dit genre. Waar den Tex in staat is om de spanning de boventoon te laten voeren en zo de thrillerliefhebber te bekoren, ligt in dit boek de nadruk te veel op de boodschap. Het is de hebzucht naar spanning die veeleisende lezers boeken laat kopen. Het hangt af van de macht van de schrijver om deze spanning te kunnen en te willen bieden. Finland heeft er in ieder geval weer een exportartikel bij.