Bibliografie

  • De verdwenen stad

Links:

De verdwenen stad

Een klein Zweeds dorp in de jaren vijftig komt groot in het nieuws als de hele populatie van de stad zonder één aanwijzing verdwijnt. Het mysterie wordt niet opgelost en al snel raakt de gebeurtenis in vergetelheid.
Alice groeit op met een fascinatie voor deze wonderlijke gebeurtenis uit het verleden. Haar grootmoeder heeft haar het verhaal verteld. Zij verloor haar hele familie tijdens deze onverklaarbare verdwijning.
Als Alice volwassen is, verzamelt ze een groep vrienden met wie ze een documentaire over dit fenomeen wil maken. Met als doel: voor eens en altijd uitzoeken wat er echt is gebeurd. De groep vrienden is de eerste in vijftig jaar die deze vreemde 'dodenstad' bezoekt. Al beginnen ze daaraan te twijfelen als ze er eenmaal zijn.

Boekgegevens
Titel: De verdwenen stad (2019)
Auteur: Camilla Sten
Originele titel: Staden (2019)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: Karakter
EAN: 9789045216645
Omvang: 336 p.

Gelezen: 04-2020

BOB-score 3/5

Beschuldigende skeletten
Alice Lindstedt wil graag een documentaire maken over het mijnwerkersdorpje Silvertjärn waar haar oma is opgegroeid. Het dorpje heeft een raadselachtige geschiedenis wanneer eind jaren vijftig de voltallige bevolking spoorloos verdwijnt. De documentaire moet voor Alice een springplank zijn voor een mediacarrière en tegelijk het raadsel oplossen wat er is gebeurd met de familie van haar oma uit Silvertjärn.

Samen met een klein team bezoekt Alice het verlaten dorpje om de locatie te verkennen. Vanaf het moment dat de groep arriveert gaat er van alles mis. Is het dorp wel verlaten? En welke geheimen hebben de groepsleden voor elkaar?
'De woningen lijken beschuldigende skeletten met starende lege ramen. De meeste zijn eenvoudig wit, geel of rood geschilderde rijtjeshuizen. Het zijn net gemummificeerde spoken van de Zweedse verzorgingsstaatdroom.'

Camilla Sten schreef samen met haar moeder de bekende Zweedse schrijfster Viveca Sten een aantal spannende jeugdboeken. En anna gryning (Een nieuwe dageraad) is een roman uit 2016 waarin Camilla Sten een extreem rechtse Zweedse samenleving beschrijft waar de bevolking wordt geclassificeerd op basis waar ouders en grootouders zijn geboren. De verdwenen stad is het eerste boek van Camilla Sten dat in vertaling verscheen. De duistere sfeer doet denken aan de boeken van John Ajvide Lindqvist. De vergelijking met Stephen King is echter nog wat voorbarig.