De vrouw die wilde afrekenen
Boven de Oostzee vliegt een ambulance-helikopter met aan boord Fredrik Broman. Hij heeft zware verwondingen aan zijn hoofd en zweeft tussen leven en dood. Niemand weet of hij de volgende dag zal halen. Twee weken eerder zijn op een grote verbouwde boerderij in Levide op het eiland Gotland twee lijken gevonden. Een dode vrouw die met één messteek om het leven is gebracht en een man wiens lichaam onherkenbaar is verminkt. Als ze worden gevonden, naast elkaar op de met bloed besmeurde parketvloer van de woonkamer, zijn ze al twee dagen dood.
De huiseigenaar, Arvid Traneus, is kort daarvoor teruggekeerd uit Japan nadat hij daar enkele jaren heeft gewerkt als consultant van een groot internationaal bedrijf. Omdat de dode vrouw geïdentificeerd wordt als Arvid Traneus' echtgenote, gaat de recherche er aanvankelijk van uit dat de onherkenbare dode haar man is. Maar als blijkt dat de vermoorde man niet Arvid, maar iemand is, neemt het onderzoek een dramatische wending.
Boekgegevens
Titel: De vrouw die wilde afrekenen (2011)
Auteur: Håkan Östlundh
Originele titel: Blot (2008)
Vertaling: Ron Bezemer
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN: 94-9125-902-
Omvang: 308 p.
Gelezen: 09-2011
BOB-score 3/5
Maat zevenenveertig
Bloed. De rest van haar leven zou ze dromen over bloed.
Wanneer de Zweedse misdaadcijfers zouden worden opgesteld aan de hand van de slachtoffers die vallen in misdaadromans dan zou je al een verknipt beeld krijgen. Echter het Zweedse eiland Gotland spant de kroon door alle moorden die in opdracht van Mari Jungstedt, Anna Jansson en Håkan Östlundh worden gepleegd. Na een stilte van bijna twee jaar verschijnt van de hand van Håkan Östlundh zijn vierde boek over inspecteur Fredrik Broman. Het boek dat de titel Blot meekreeg werd in 2008 genomineerd voor beste misdaadroman van Zweden. In een vertaling van Ron Bezemer heeft het boek de een op Sjöwall & Wahlöö lijkende titel De vrouw die wilde afrekenen meegekregen.
Het verhaal opent met Fredrik Broman die bewusteloos en met zwaar hersenletsel door een helikopter van Gotland naar het vaste land wordt vervoerd. Een korte schets van hoe een zwaargewonde politieman in een ziekenhuis belandt. Voor de lezer begint dan een verhaal dat uiteindelijk moet duidelijk maken wat er voorafgaand aan deze helikoptervlucht heeft plaatsgevonden.
We maken kennis met Arvid Traneus, een nietsontziende zakenman die bijna tien jaar zijn diensten heeft aangeboden aan een bedrijf in Japan. Zijn diensten bestonden uit het vernietigen van de concurrentie en hierbij nam hij het niet te nauw met de wettelijke grenzen.
Hij neemt datgene waar hij denkt recht op te hebben. Een egocentrische man die in Tokio al twee jaar een minnares heeft en die niet veel tijd heeft besteed aan zijn vrouw en zijn gezin. Een van de eerste dingen die hij doet wanneer hij terug is bij zijn vrouw op Gotland is met zijn maat zevenenveertig door de bloembedden stampen omdat de beplanting hem niet aanstaat.
Wanneer inspecteur Broman en zijn team worden opgeroepen omdat in het huis van Traneus twee lichamen zijn gevonden is het al snel duidelijk dat de vrouw Kristina is,de echtgenote van Arvid. Het tweede slachtoffer is echter zo zwaar toegetakeld dat het niet helemaal duidelijk is of het echtpaar samen om het leven is gebracht. Zoon Ricky moet de moeilijke boodschap brengen aan zijn zus Elin. Het is niet het eerste verlies dat zij moeten verwerken.
Aan de hand van de dagboeken van Kristina probeert Fredrik Broman zich een beeld te vormen van wat er zich heeft afgespeeld binnen het gezin Traneus. Een zoektocht die hem en zijn collega Sara Oskarsson naar het kleine eiland Östergarnsholm voert. Van hier is het nog maar een kleine stap naar de helikoptervlucht.
Met De vrouw die wilde afrekenen heeft Håkan Östlundh een aardige misdaadroman afgeleverd die naast de whodunnit component ook spanning oproept door de vraag what happened? Östlundh kan zich goed meten met zijn vrouwelijke collega's Anna Jansson die ook al eens werd genomineerd voor beste misdaadroman en Mari Jungstedt. Zijn hoofdpersoon Broman komt een beetje houterig over tot halverwege het verhaal wanneer hij gepassioneerd de lippen van zijn collega beroert.
Zonder het gras voor de voeten van de lezer te willen wegmaaien kan een tipje van de sluier worden opgetild over hoe het verder gaat met inspecteur Broman in het Karolinska Ziekenhuis. Hij keert namelijk terug in het vijfde boek dat de titel Inkräktaren meekreeg. Kijkend naar het oeuvre van de moeder en vader van de Zweedse misdaadroman maakt de titel De geopende kamer een goede kans.