Bibliografie

Links:

Meisje zonder huid

IJs, wind, grillige natuur en wrede moorden in Groenland.
Wanneer zijn zwangere vriendin bij een ongeluk omkomt, verliest het leven voor de Deense journalist Matthew Cave alle glans. Hij besluit zijn oude bestaan achter zich te laten en naar Nuuk in Groenland te verhuizen, een stadje dat wordt ingesloten door bergen en de zee, zonder een enkele toegangsweg.
Matthew vindt een baan bij een krant en wordt naar de rand van een ijskap gestuurd om verslag te doen van de ontdekking van een mummie. Chaos breekt uit wanneer de mummie verdwijnt en de politieagent die hem moest bewaken vermoord wordt aangetroffen.
De zaak wordt in de doofpot gestopt, maar dat weerhoudt Matthew er niet van op onderzoek uit te gaan. Hij ontdekt vier moorden die identiek zijn aan de moord op de politieagent, maar die waren al gepleegd in 1973.Hij raakt ervan overtuigd dat meer mensen weet hebben van de zaak. De enige die hij lijkt te kunnen vertrouwen is Tupaarnaq, een jonge vrouw die net is vrijgelaten uit de gevangenis...

Boekgegevens
Titel: Meisje zonder huid (2018)
Auteur: Mads Peder Nordbo
Originele titel: Pigen uden hud (2017)
Vertaling: Renske Wiltink
Uitgeverij: Ambo-Anthos
ISBN: 90-263-4031-4
Omvang: 303 p.

Gelezen: 01-2019

BOB-score 3/5

Matthew Cave is een Deense journalist die na een tragisch ongeluk heeft besloten om een baan te zoeken in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Wanneer het ijs een lichaam terug geeft krijgt Matthew de opdracht om samen met zijn fotograaf Malik ter plekke te gaan kijken. Er zou sprake zijn van het lichaam van de laatste viking.
Wanneer een politieman die de mummie moet bewaken op een vreselijke manier wordt omgebracht krijgt het verhaal een compleet andere wending. De lezer krijgt twee verhaallijnen voorgeschoteld. Het verhaal van Matthew dat zich afspeelt in het hedendaagse Nuuk en het verhaal over politieman Jacob dat zich veertig jaar eerder afspeelt in Godthåb, de Deense benaming voor de hoofdstad.
Jacob onderzoekt de moorden op vier mannen die grote gelijkenis vertonen met de dode politieman die Matthew heeft gezien.

Mads Peder Nordbro is een Deense schrijver die zelf een aantal jaar werkzaam is geweest op Groenland. Zijn ervaringen heeft hij inmiddels verwerkt in een tweetal thrillers die zich afspelen in en rondom de hoofdstad Nuuk met als terugkerende personages journalist Matthew Cave en Tupaarnaq. Een eigenzinnige jongedame die net uit de gevangenis is vrijgelaten. Een soort inuit-versie van Lisbeth Salander.

Maatschappijkritiek is niet vreemd in Scandinavische misdaadromans. Nordbro stelt hierbij de rol van Denemarken als kolonisator aan de kaak, voorafgaand aan het in 1979 verleende zelfbestuur. Meisje zonder huid is een prima debuut van de Mads Peder Nordbro. Laat de vertaling van het in 2018 verschenen tweede boek Kold angst maar komen.