Menu:

Bibliografie

Links:

Koude handen

Een vijftienjarige skinhead bezoekt advocaat Svend Foyn op zijn kantoor, maar voordat de jongen een woord heeft uitgebracht, gaat hij er weer vandoor. Een paar uur later wordt de jongen - Elvis Kristiansen - dood aangetroffen, overreden door een trein. Foyn, die niet in toevalligheden gelooft, wil zich er niet bij neerleggen dat het een ongeluk was. Wat wilde de jongen van hem? Foyn begint de omstandigheden rond Elvis' dood te onderzoeken en in de loop van de tijd vallen er nog enkele slachtoffers onder de mensen die met de jongen te maken hebben. Hoe dieper Foyn in Elvis' voorgeschiedenis duikt, des te duidelijker wordt dat hij te maken heeft met een louche en luguber pedo-netwerk met vertakkingen naar de Joegoslavische onderwereld.

Boekgegevens
Titel: Koude handen (2000)
Auteur: Jan Mehlum
Originele titel: Kalde Hender (1998)
Vertaling: Annemarie Smit
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-6801-700-4
Omvang: 254 p.

Gelezen: 03-2009
Bezit: J

Awards
Den gyldne revolver 1998

BOB-score 4/5

Advocaat Svend Foyn werkt en woont in het Noorse Tønsberg net als zijn geestelijk vader Jan Mehlum. Een jonge skinhead bezoekt advocaat Foyn maar voordat ze kans krijgen elkaar te spreken wordt de jongen aangereden door een trein. Gefascineerd door de ongelukkige samenloop van omstandigheden besluit Foyn zich te verdiepen in de achtergrond van deze jongen.
Via de sociale dienst komt Foyn in aanraking met Eva Lunde die het slachtoffer goed heeft gekend. Eva zet Foyn op het spoor van de kinderporno en hoe dieper de advocaat graaft hoe meer vuiligheid hij bloot legt. De zaak krijgt een extra dimensie wanneer blijkt dat de jongen een tweelingbroer heeft die op hetzelfde moment in Oslo de dood heeft gevonden.
Foyn al stotterend en vergezeld van zijn sint-bernardshond Hulda bijt zich vast en laat niet los voordat alle puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen.

Fraaie Noorse misdaadroman over een sympathieke speurder. Er is inmiddels een behoorlijke reeks geschreven over advocaat Foyn. Voor Nederland is jammer genoeg alleen het tweede boek ‘Koude handen’ verschenen dat in 1998 de prijs voor beste Noorse misdaadroman ontving.