Bibliografie

  • Vermissing

Links:

Vermissing

Als in het ijskoude noorden van Noorwegen een klein meisje verdwijnt, moet de politie er alles aan doen om het kind zo snel mogelijk te vinden.
Vlak bij de poolcirkel op het eiland Spitsbergen verdwijnt de vijfjarige Ella uit haar kleuterklas en de leidsters schakelen de politie in. Agent Knut Fjeld vindt verdachte voetafdrukken bij het hek van de speelplaats. De moeder van Ella vertelt dat ze de avond ervoor een scheiding heeft aangekondigd en er wordt gevreesd dat vader Steinar het meisje heeft meegenomen. Als blijkt dat Steinar niet lang daarna is omgekomen bij een explosie in het centrum van de stad, tast de politie in het duister.

Boekgegevens
Titel: Vermissing (2013)
Auteur: Monica Kristensen
Originele titel: Kullunge (2008)
Vertaling: Marin Mars
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-2468-2
Omvang: 277 p.

Gelezen: 01-2013

BOB-score 3/5

De zesde man

Wanneer er steeds meer Scandinavische thrillers en misdaadromans verschijnen en verhalen over het vulkanische IJsland, de uitgestrekt vlaktes van Lapland en de bevroren meren in Finland gemeengoed dreigen te worden, dan resten er nog maar weinig plekken die tot de verbeelding spreken, moet de Noorse schrijfster Monica Kristensen hebben gedacht. Zij koos de onherbergzame en extreem noordelijk gelegen eilandengroep Spitsbergen als locatie voor haar misdaadromans. Een setting die zij als onderzoeker van gletsjers van dichtbij kent en waar zij zelf als directeur van een onderzoeksinstituut geruime tijd heeft doorgebracht.

Vermissing, het tweede deel van de inmiddels vierdelige serie met politieman Knut Fjeld als terugkerend personage, begint met de verdwijning van de vijfjarige Ella uit het kinderdagverblijf waar ook haar moeder Tone Olsen als leidster werkt. Onder het kinderdagverblijf, in het centrum van de hoofdstad Longyearbyen, bevindt zich in de opgewaaide sneeuw een gangenstelsel. Het is te klein voor volwassenen maar precies op maat voor ondernemende kleuters. In de beschutting spelen ze mijnwerkertje en vertellen ze elkaar spookverhalen over de geheimzinnige zesde man.

Steinar Olsen, de vader van de verdwenen Ella, werkt sinds kort als mijnbouwkundig ingenieur in Mijn-7. De ploegbaas koppelt hem aan een tweetal ervaren kompels Lars Ove en Kristian. Beide heren nemen de nieuweling onder hun hoede en laten hem kennis maken met de verschillende aspecten van het leven op Svalbard.
Per Leikvik heeft in de mijnen gewerkt maar is bij een reddingsactie zwaar gewond en verbrand geraakt. Met zijn gehavende gezicht en hinkende gang is hij kort voor de verdwijning gezien bij het kinderdagverblijf. Hij is in de ogen van diverse inwoners de gedoodverfde dader.

Politieman Knut Fjeld leidt het onderzoek in en rond Longyearbyen waar al snel blijkt dat niet alleen Ella maar ook haar vader spoorloos verdwenen is. Knut roept hulp in van het vasteland en de ervaren rechercheur Jan Melum reist af naar de koude en in het donker gehulde archipel. Met pizza en cola weet hij nieuwe informatie uit de kleuters te peuteren.

Monica Kristensen weet wat er te weten valt over de kleine mijnwerkers- en researchgemeenschappen op Spitsbergen. Door haar expedities naar Noord- en Zuidpool kent ze de gevaren als geen ander. De ruige natuur, de maandenlange duisternis, de krakende geluiden in mijngangen en de door de hoofdstad zwervende ijsberen vormen het decor van een gemeenschap die meer sneeuwscooters dan bewoners telt. Een personage waarmee de lezer zich zou kunnen identificeren zou een waardevolle toevoeging zijn in dit boek waarin de schrijfster twee verhaallijnen, voor en na de verdwijning, presenteert. Smokkelaars, explosief mijngas, relationele spanningen, overspel en drankmisbruik zijn samen met de extreme weersomstandigheden en de winterse duisternis de ingrediŽnten die de lezer vooruit jagen en als een dreigende schaduw blijven achtervolgen zoals de zesde man de mijnwerkers in de mijn.