Bibliografie

Links:

Je bent nu van mij

Anna heeft een leuke baan, is gelukkig getrouwd en heeft een dochter. Op een dag ontmoet ze Erik, met wie ze een spannende onenightstand heeft. Daar wil ze het bij laten, maar Erik denkt daar heel anders over. Hij dringt zich steeds meer op en laat Anna geen moment met rust. Als ze ontdekt dat Erik een duister verleden heeft en hij haar en haar gezin bedreigt, realiseert ze zich dat ze met een gevaarlijke psychopaat te maken heeft. Ze zet alles op alles om hem voorgoed uit haar leven te bannen, maar hij komt steeds dichterbij...

Boekgegevens
Titel: Je bent nu van mij (2013)
Auteur: Hans Koppel
Originele titel: Kom ska vi tycka om varandra (2012)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0045-9
Omvang: 200 p.

Gelezen: 05-2013

BOB-score 2/5

Donkere wolk

Onder het pseudoniem Hans Koppel werkt kinderboekenschrijver Petter Lidbeck aan een misdaadtrilogie. De eersteling in het drieluik verscheen vorig jaar als Ze komt nooit meer terug. Hierin vertelt de Zweedse auteur het verhaal van Mike Zetterberg, die achterblijft met een jong kind als zijn vrouw spoorloos verdwijnt en de politie geen actie onderneemt. Het tweede deel heeft de titel gekregen Je bent nu van mij en beschrijft het verhaal van Anna Stenberg.

Anna werkt voor het tijdschrift Familjejournalen, is moeder van een jonge dochter en getrouwd met Magnus. Samen met haar vrouwelijke collega's trekt ze zich twee dagen terug in een hotel om een productieplan voor het blad op te stellen. Twee dagen betekent in dit geval ook een overnachting. In de bar van het hotel ontmoet de vrouwelijke trojka een aantal vertegenwoordigers van een reclamebureau. Na een genoeglijke avond in de bar trekt Anna zich discreet terug met Erik Månsson, de jongste en veruit de knapste van het stel.

Onder het mom van werken aan een marketingcampagne stemt Anna nogmaals in om met Erik af te spreken, ditmaal in zijn appartement. Van het een komt het ander en wederom belanden ze samen in de slaapkamer. En terwijl Anna er een punt achter wil zetten, blijft Erik aandringen op meer ontmoetingen waar Anna uiteindelijk weer op in gaat en steeds met dezelfde eindresultaat. Wanhopig bekent ze haar overspel aan haar moeder. Moeder Kathrine heeft niet veel aanmoediging nodig om voor haar dochter in de bres te springen en het duurt dan ook niet lang of ze staat op de stoep bij de inmiddels ontslagen Erik.

De tweede thriller van Hans Koppel Je bent nu van mij, heeft de zelfde kenmerken als het eerste boek. De verhaallijn is erg eenvoudig gehouden en loopt zonder noemenswaardige plotwendingen naar het einde. De karakters zijn niet erg gedetailleerd uitgewerkt en daardoor van een ongeloofwaardige naïviteit. Echtgenoot Magnus is een personage van bordkarton die alleen geprikkeld kan worden bij het vooruitzicht van een grotere nieuwe auto. Politieman Karlsson heeft meer belangstelling voor toffees dan voor een vermissing.
De duistere kant van de dader, die al in het openingshoofdstuk wordt weg gegeven, hangt als een donkere wolk boven het verhaal. Wanneer de motivatie van de dader consequent zou zijn doorgetrokken dan had Hans Koppel moeten kiezen voor een ander slot.
Samengevat moet worden gesteld, dat door het ontbreken van de karakteristieke maatschappelijke betrokkenheid, de eenvoudige spanningsopbouw en de beperkte uitwerking van de personages en hun onderlinge relaties er sprake is van een zwakke Zweedse thriller.