Bibliografie

  • Kind van de rekening

Links:

Kind van de rekening

Twee kinderen worden dood aangetroffen op de vloer van een kast - hun lichamen gewikkeld in doorzichtig plastic. Aanvankelijk ziet het ernaar uit dat dit voor de officier van justitie, Svea Lundström Duval, een eenvoudige zaak wordt. Ze is overtuigd van de schuld van beide ouders en heeft haar aanklacht al klaar. Maar tijdens het proces dringt het geleidelijk tot haar door dat er iets niet in de haak is. Waarom komen de verhalen van de getuigen niet met elkaar overeen? Wie liegt er? En hoe komt het dat de moeder van de kinderen niet op de beschuldiging reageert?
Om een antwoord op die vragen te krijgen, begint Svea haar eigen onderzoek. Hierbij stuit ze niet alleen op een aanzienlijk gecompliceerder verhaal, tevens wordt pijnlijk duidelijk dat een onbekende haar naar het leven staat.

Boekgegevens
Titel: Kind van de rekening (2010)
Auteur: Tove Klackenberg
Originele titel: Påtaglig risk att skada (2002)
Vertaling: Katja Derks
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN: 90-781-2430-x
Omvang: 222 p.

Gelezen: 10-2010

BOB-score 2/5

Bekroond debuut

De Zweedse schrijfster Tove Klackenberg combineert haar werk als kantonrechter met het schrijven van misdaadromans. Voor haar in 2002 verschenen eersteling ontving zij de prijs voor beste misdaadromandebuut. En ook dit jaar was zij genomineerd voor de beste misdaadroman naast verkoopkanonnen als Håkan Nesser en Roslund & Hellström.

Na vier boeken verschijnt nu de vertaling van haar debuut 'Kind van de rekening' met in de hoofdrol officier van justitie Svea Lundström Duval. Zij neemt de rol van aanklager op zich om het jonge ouderpaar Jonas en Jenny veroordeeld te krijgen voor de moord op hun twee kinderen. Wat er precies is gebeurd is volstrekt onduidelijk. Het enige aanknopingspunt is de vondst van de twee kinderlijkjes door de toegewezen gezinscoach. De lichamen zijn aangetroffen in een gangkast en gewikkeld in plastic folie die volstaat met de vingerafdrukken van moeder Jenny. Zij zegt zich niets te herinneren en vader Jonas ontkent elke betrokkenheid.
In de arrondissementsrechtbank van het provinciestadje Bäckby begint een juridisch steekspel tussen de officier en de twee toegewezen advocaten in een poging de jury te overtuigen. Terwijl Svea haar best doet om duidelijk te krijgen welk drama zich heeft afgespeeld, wordt ze zelf lastiggevallen door een ontspoorde psychiater. Uit de brokjes informatie van de hulpverleners die het gezin hebben omringd komt steeds duidelijker naar voren wat de aanloop is geweest naar de dood van de twee kinderen.

Tove Klackenberg heeft na haar studie rechten gewerkt als advocaat, officier van justitie en is nu rechter in Karlstad. Hierdoor heeft ze voldoende ervaring opgedaan om het in Zweden niet veelvuldig gebruikte genre van rechtbankthriller op de kaart te zetten. Terugkerend personage in haar boeken is Svea Lundström, de chocoladekleurige officier van justitie die veel opzien baart in een achtergebleven provinciestadje waar de allochtone bevolking zelfs door de sterke arm der wet nog als negers wordt bestempeld . In dit boek laat Klackenberg zien dat bij de opvang van zwakkeren in de samenleving veel van de aangeboden sociale zorg wordt bepaald door het ontbreken aan middelen. Een falend beleid dat in dit verhaal resulteert in de dood van twee jonge kinderen.

Ondanks het explosieve einde van het verhaal is het goed zoeken naar spanningselementen in dit bekroonde debuut. Het vergebeurdhaal kabbelt een beetje voort waarbij Klackenberg haar nog wat saaie hoofdpersoon in de verft zet door haar relatie met haar eigenzinnige moeder, kalende vriend zonder kinderwens en speelse bouvier te beschrijven.'Ze hield van heldere spelregels, duidelijkheid en voorspelbaarheid bevielen haar. Het beroep van aanklager paste haar perfect.' Hopelijk slaagt Klackenberg er in om Svea Lundström wat levendiger neer te zetten en de thriller-component van de literaire thriller wat te benadrukken in de twee volgende boeken waarvan uitgeverij De Rode Kamer aangeeft dat ze binnenkort verschijnen als 'Het recht in eigen hand' en 'Opgesloten'.