Menu:

Bibliografie

Links:

Nulpunt

Oslo, 2018.
De bekende atlete Sonja Nordstrøm komt niet opdagen bij de boekpresentatie van haar omstreden autobiografie. Als celebrityblogger Emma Ramm later die dag naar Nordstrøms huis gaat, ziet ze dat de deur openstaat en treft ze binnen tekenen van een worsteling aan. Op de televisie zit een papiertje geplakt met daarop het cijfer 1.
Rechercheur Alexander Blix krijgt de leiding over de zaak-Nordstrøm. Er zijn verschillende aanwijzingen, maar de timing waarmee die verschijnen lijkt zorgvuldig gepland. Is het allemaal onderdeel van een groter geheel dat ze nog niet kunnen overzien? Uiteindelijk worden Blix en Emma gedwongen om samen te werken. Ze zijn beiden vastbesloten de moordenaar te vinden. Die hunkert naar aandacht - en hij heeft de smaak nog maar net te pakken...

Boekgegevens
Titel: Nulpunt (2020)
Auteur: Jørn Lier Horst & Thomas Enger
Originele titel: Nullpunkt (2018)
Vertaling: Kim Snoeijing
Uitgeverij: A.W. Bruna
EAN: 9789400511378
Omvang: 415 p.

Gelezen: 03-2020

BOB-score 4/5

Explosieve start
Wat krijg je als een voormalig journalist en politieman samen een misdaadroman laat schrijven? Waarschijnlijk een boek over een journalist en politieman. De succesvolle Noorse auteurs Jørn Lier Horst en Thomas Enger hebben de handen ineen geslagen om samen een nieuwe serie misdaadromans vorm te geven.
Hoofdpersonages in deze reeks zijn journaliste Emma Ramm en rechercheur Alexander Blix. In het eerste deel dat de titel Nulpunt meekreeg maken we kennis met een dramatische start van de loopbaan van Blix. Een zaak waarbij ook Emma persoonlijk betrokken is en die als lesmateriaal wordt gebruikt op de politie-academie.
Jaren later komen Blix en Ramm elkaar weer tegen als de bekende atlete Sonja Nordstrøm niet komt opdagen bij de presentatie van haar autobiografie. Waarom zit op haar televisie het startnummer 1 geplakt afkomstig van de Stockholm-marathon? Wat volgt is de jacht op een seriemoordenaar die nog lang niet is uitgeteld.
In korte hoofdstukken die elkaar razendsnel opvolgen wordt de lezer meegesleept in een zoektocht naar meedogenloze dader die het gemunt heeft op beroemdheden. Wat drijft deze moordenaar en wat drijft de deelnemers aan de realityshow de Waardige winnaar, waar in een Big Brother setting de dochter van Blix steeds beroemder wordt.

Horst en Enger hebben lost van elkaar al aangetoond dat zij het schrijven van spannende misdaadromans in de vingers hebben. In dit gezamenlijk debuut vloeien de stijlen van de heren naadloos in elkaar over en de vertaling van Kim Snoeijing maakt dit boek tot een waar leesfestijn. Het tweede boek in de serie is verschenen in 2019 met de titel Røykteppe (Rookgordijn) en is eveneens aangekocht door de uitgeverij AW Bruna. Het tweede boek lijkt te beginnen op het punt waar het eerste eindigt.
Een explosie op oudejaarsavond...