Menu:

Bibliografie

Links:

Voor rekening van de minister-president

Een linkse extremist gooit een bom in een auto, waardoor de Amerikaanse ambasadeur in Zweden sterft.
In een rustige buitenwijk van Stockholm wordt bij een onopvallend huis aangebeld. Als er wordt opengedaan, dringen twee mammen binnen. De een draagt een Donald-Duck-masker, de ander dat van Goofy. Het huis is de woning van de minister-president; het doel is de ontvoering van zijn dochtertje.
Dit zijn de elementen die leiden tot een wanhopige wedloop met de dood. Een razende jacht langs bordelen, hotels, grauwe huizen en tochtige stations moet de oplosssing brengen voor dit menselijke drama van hebzucht, intrige en angst.

Boekgegevens
Titel: Voor rekening van de minister-president (1973)
Auteur: Olle Högstrand
Originele titel: Maskerat brott (1971)
Vertaling: J. C. Pasman
Uitgeverij: AW Bruna ZB1877
ISBN: 90-229-1877-7
Omvang: 206 p.

Gelezen: 03-2009

BOB-score 3/5

Sundelin, is minister-president van Zweden. Wanneer zijn dochter wordt ontvoerd is het wachten op de eisen van de kidnappers. In eerste instantie wordt vrijlating geëist van een extremist die de Amerikaanse ambassadeur heeft gedood.
Al snel wordt de eis uitgebreid met een aanzienlijk bedrag uit het privé-kapitaal van de minister-president. En dan begint het spel tussen de politie, geheime dienst en de drie daders. Jan Olsson, agent van de Säpo zorgt dat de laatste dader zijn trein haalt en de minister-president Sundelin weer rustig kan slapen.
Geschreven ergens halverwege de reeks van Sjöwall & Wahlöö. De linkse jeugd is tegen de Amerikanen die vechten in Vietnam. De prostituees komen uit Finland. En er zit een luchtje aan de politiek. Vervang in gedachten Vietnam door Afghanistan en Finland door Estland en je hebt na vijfendertig jaar een nog prima leesbare Zweedse politieroman die zeer actueel zou kunnen zijn.