Bibliografie

  • De kolibrie

Links:

De kolibrie

Een moord in het bos. Het slachtoffer: een jonge vrouw, in haar zak een amulet met een exotische beeltenis. Het moordwapen: een hagelgeweer. Een tweede moord. Dezelfde omgeving, dezelfde methode, hetzelfde sieraad. Op grond waarvan kiest de moordenaar zijn slachtoffers uit? Houden de sieraden verband met een geheime cult? Wie is de volgende die sterft? Anna Fekete, die als kind tijdens de oorlog in JoegoslaviŽ naar Finland is gevlucht, is net begonnen met haar werk als politierechercheur in een Noord-Finse stad als ze midden in een opzienbarend moordonderzoek terechtkomt. De situatie wordt er niet makkelijker op wanneer haar partner Esko openlijk zijn racistische opvattingen spuit. Verder is er nog het Koerdische meisje Bihar dat kopzorgen veroorzaakt. Uit angst voor eerwraak neemt zij contact op met de politie, maar tijdens de verhoren slikt ze haar woorden weer in. Als Anna haar nu de rug toekeert en Bihar iets overkomt, zou ze het zichzelf nooit kunnen vergeven.

Boekgegevens
Titel: De kolibrie (2016)
Auteur: Kati Hiekkapelto
Originele titel: Kolibri (2013)
Vertaling: Annemarie Raas
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0379-3
Omvang: 352 p.

Gelezen: 01-2016

BOB-score 3/5

Gebaande paden

Leena Lehtolainen schreef een aantal misdaadromans over politievrouw Maria Kallio. Verder was de spoeling dun waar het Finse schrijfsters betrof, tenminste tot nu toe. Kati Hiekkapelto schreef in 2013 haar eerste boek De kolibrie over rechercheur Anna Fekete. Voor het vervolg Suojattomat (2014) kreeg ze de prijs voor beste Finse misdaadroman. Naar verwachting zal het derde boek in het voorjaar 2016 verschijnen. Naast romans schrijft Kati Hiekkapelto voor de punkband waarin ze speelt, geŽngageerde teksten over vrouwen op leeftijd zoals ze zelf zegt.

Anna Fekete staat een enerverende eerste werkdag te wachten wanneer inspecteur Pertti Virkunnen haar koppelt aan Esko Niemi. Een xenofobe politieman op leeftijd tot zijn kruin gevuld met vooroordelen en sterke drank. Anna die zelf met haar familie gevlucht is uit voormalig JoegoslaviŽ krijgt niet de tijd om zich druk te maken over haar partner als de eerste melding binnenkomt van een dode vrouw aangetroffen op een hardloopparcours.

Het slachtoffer Riikka Rautio is een jonge vrouw die van dichtbij is neergeschoten met een hagelgeweer. Een veel voorkomend gebruiksvoorwerp in Finland zeker nu het eendenjachtseizoen net is begonnen. Naast de moord op Riikka maakt Anna zich zorgen over een jong Koerdisch meisje dat volledig in paniek het alarmnummer heeft gebeld. Bij nader onderzoek lijkt alles in orde maar Anna's intuÔtie vertelt een ander verhaal.

Kati Hiekkapelto staat op de schouders van veel Scandinavische schrijvers die misstanden in de samenleving verpakken in een spannend verhaal toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Niet alleen de integratieproblematiek, waarvan een aantal aspecten worden toegelicht in de verschillende verhaallijnen, maar ook drankmisbruik en de grote hoeveelheid vuurwapens die in Finland in omloop zijn, krijgen een plek. Persoonlijk krijgt Anna te maken met een verslaafde broer met geldbehoefte, een moeder met kleinkinderenbehoefte en een stalker die haar telefonisch bestookt met zijn behoeftes.

De kolibrie is een prima vertrekpunt voor een serie politieromans met rechercheur Anna Fekete in de hoofdrol. In deze eersteling worden nog wel de gebaande paden gevolgd die karakteristiek zijn voor de Nordic Noir. De geleidelijke opbouw van de verhaallijnen is goed maar de ontknoping komt te gehaast over. Het feit dat het tweede boek bekroond is tot beste misdaadroman stemt hoopvol. De titel Finse queen of crime blijft nog even in handen van Leena Lehtolainen.