Menu:

Bibliografie

Links:

Dagboek van mijn verdwijning

Acht jaar geleden vond Malin Brundin in het bos het skelet van een meisje. Nu is ze politieagente en wordt deze 'coldcase' opnieuw geopend. Samen met profiler Hanne Lagerlind en inspecteur Peter Lindgren probeert ze de jaren oude moord op te lossen. Hanne doet haar best haar beginnende dementie te verbergen door nauwgezet een dagboek bij te houden over alles wat ze zou kunnen vergeten. Dan verdwijnen zowel Peter als Hanne. Hanne wordt volledig uitgeput en uitgedroogd teruggevonden, ze heeft geen idee wat er met haar is gebeurd en haar dagboek is verdwenen. Peter wordt nog steeds vermist.
Wanneer vervolgens het lichaam van een vrouw wordt gevonden op dezelfde plek waar ooit de overblijfselen van het meisje lagen, wordt duidelijk dat deze twee moorden en Peters verdwijning met elkaar te maken hebben.

Dagboek van mijn verdwijning - Camilla Grebe

Boekgegevens
Titel: Dagboek van mijn verdwijning (2018)
Auteur: Camilla Grebe
Originele titel: Husdjuret (2017)
Vertaling: Ydelet Westra
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 94-031-3320-1
Omvang: 408 p.

Awards
Bästa svenska kriminalroman 2017
Glasnyckeln 2018

Gelezen: 06-2019

BOB-score: 4/5

Donkere onderstromen
Camilla Grebe schreef samen met haar zus Åsa Träff een aantal misdaadromans over psychologe Siri Bergman en met Paul Leander-Engström werd de verfilmde Moskou Noir trilogie afgeleverd. Haar eerste solo project werd De minnares dat in vertaling in 2016 verscheen. Gevolgd door Dagboek van mijn verdwijning waarvoor Grebe de prijs voor beste Zweedse en Scandinavische misdaadroman ontving.

Middelpunt in dit boek is het fictieve dorpje Ormberg, een handvol huizen, verlaten fabrieken, een oudere werkeloze bevolking, alcoholverslavingen en een asielzoekerscentrum. Door de ogen van politievrouw Malin Brundin en puber Jake volgen we het verhaal over een cold case die Malin van dichtbij heeft meegemaakt als voormalig inwoner van Ormberg.
Derde verhaallijn is het dagboek van profiler Hanne Lagerlind, waarin de lezer geleidelijk wordt meegenomen in de donkere onderstromen van de besneeuwde bossen rondom Ormborg. Zoals vaker zit het gevaar niet in het onbekende maar schuilt het veel dichter bij huis.

Camilla Grebe deelt via deze bekroonde misdaadroman haar observaties over de problematiek die gekoppeld is aan de opvang vluchtelingenstromen.