Menu:

Bibliografie

Links:

Ik reis alleen

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en een vliegtuiglabel met de tekst Ik reis alleen.
Na een intern onderzoek werd Munchs speciale onderzoeksteam jaren geleden opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt zijn team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn b este onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...

Boekgegevens
Titel: Ik reis alleen (2015)
Auteur: Samuel Bjørk
Originele titel: Det henger en engel alene i skogen (2013)
Vertaling: Renée Vink
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 90-245-6555-3
Omvang: 400 p.

Gelezen: 03-2015

BOB-score 4/5

Who's there

Ik reis alleen is het thrillerdebuut van Samuel Bjørk. 'Pas op Jo Nesbø!' staat prominent op de cover. Achter het pseudoniem schuilt de Noorse schrijver en muzikant Frode Sander Øien die al een tweetal romans schreef en nu de eerste schreden zet op het pad van de Scandinavische thrillers. Hoe brengt Bjørk het er van af in vergelijking met zijn collega muzikant en schrijver Nesbø?

Politieman Holger Munch krijgt opdracht om zijn oude afdeling nieuw leven in te blazen en een schokkende moord te onderzoeken. Munch is een gescheiden, kettingrokende nerd met overgewicht die van klassieke muziek en schaken houdt en zijn achternaam deelt met een bekend schilder. Zijn echte liefdes zijn werk en kleindochter Marion.
Munch heeft zijn team verrijkt met Mia Krüger, een briljant onderzoekster die zwaar gebukt gaat onder haar depressiviteit. Gabriel Mørk is als ethisch hacker geselecteerd om de technische kant van het onderzoek voor zijn rekening te nemen.

'Ik reis alleen' luidt de boodschap die wordt gevonden bij het eerste slachtoffer. Een zesjarig meisje, keurig gekleed en verzorgd, voorzien van een gevulde schooltas op haar rug. Mia vindt een aanwijzing dat deze case niet beperkt zal blijven tot één slachtoffer. Snel is er sprake van nog een jonge reiziger. De dader volgt dezelfde modus operandi. Het team, dat onder hoge druk staat door media en politiek, zal met antwoorden moeten komen. Een race tegen de klok wordt in gang gezet.

Nesbø kreeg voor zijn debuut Vleermuisman de prijs voor beste Noorse en Scandinavische misdaadroman. Bjørk werd niet genomineerd met zijn boek. Hij toont echter wel doeltreffend aan een vaardig schrijver te zijn. Begrijpt uit welke ingrediënten een actuele Scandinavische thriller moet zijn opgebouwd. Diverse soepellopende verhaallijnen worden uitgewerkt en bijeen gebracht. Beschreven vanuit het perspectief van een aantal geloofwaardige personages.
Misstanden in een verzorgingstehuis, misbruik in een sekte en vrouwen die verlangen naar het moederschap krijgen allemaal een logische plek in dit thrillerdebuut. Naast de bijna traditionele door privé-problemen geplaagde oudere politieman en de meer hedendaags bijna alleskunnende jonge politievrouw ook de gebruikelijke chef die graag zou willen leiden maar echter zelden doel treft.
Ik reis alleen is een spannend thrillerdebuut uit Noorwegen dat vraagt om een vervolg.

Who's there, kan worden beantwoord met Samuel Bjørk. Een nieuwe veelbelovende loot aan de boom van Noorse thrillerschrijvers.