Anna Jansson

Gotland is niet alleen een geliefde locatie om misdaadromans te laten afspelen maar ook de geboortegrond van de in 1958 geboren Zweedse auteur Anna Jansson. Opgeleid als verpleegkundige en behept met het ongemak geen bloed te kunnen zien begon Jansson in 1998 met het schrijven hetgeen in 2000 resulteerde in haar eerste misdaadroman met Maria Wern, Stum sitter guden in 2001 gevolgd door Alla de stillsamma döda.

Het debuut kwam in 2003 in een vertaling van Tine P.G. Jorissen-Wedzinga uit bij uitgeverij De Geus met de titel Midwinteroffer en werd in 2005 gevolgd door Doodskruid. Uitgeverij De Geus heeft er voor gekozen om in 2007 het uit 2006 stammende zesde deel Främmande fågel uit te geven vertaald als Zondebok, wellicht een vreemde titel voor een boek over vogelgriep dat zich afspeelt op Gotland.

In 2014 verscheen Maria Wern en de vermoorde onschuld bij uitgeverij De Rode kamer in vertaling van Ron Bezemer. Een jaar later gevolgd door Dansen op gloeiende kolen. In Zweden blijft de reeks maar groeien en verscheen in 2018 Kvinnan på bänken.