Bibliografie

Links:

Katerina Janouch

De Zweedse schrijfster Katerina Janouch werd in 1964 in Tjecho-Slowakije als Katerina Janouchová geboren. Op tienjarige leeftijd kwam ze met haar ouders naar Zweden. Na haar studie kunstwetenschap en literatuur was ze werkzaam als vertaalster en redacteur voor een uitgeverij. Als freelance journalist werkte ze onder andere voor Expressen. Bekendheid kreeg de schrijfster als raadgeefster op gebied van relaties en seksualiteit. In 1993 debuteert Janouch met de misdaadroman Våta spår.

Bedragen het eerste deel van wat een serie gaat worden met de verloskundige Cecilia Lund wordt in 2008 uitgebracht. Vijf jaar later staat de teller op vijf boeken met Celia in de hoofdrol, waar in 2012 Modershjärtat verscheen.
Naast een aantal kinderboeken schreef Janouch ook Sommarbarn, een boek over een jong meisje Katia dat de Praagse lente meemaakt en met haar gezin naar Zweden verhuist.

Het eerste boek met verloskundige Cecilia Lund werd in 2011 in een vertaling van Renée Lelieveld uitgebracht als Bedrogen door uitgeverij De Rode Kamer. In Zweden verscheen het elfde deel over Lund met als titel Budbärarinnan (2018).