Bibliografie

Links

Roy Jacobsen

De Noorse schrijver Roy Jacobsen (1954) geboren in Oslo debuteerde in 1982 met een bundel korte verhalen getiteld Fangeliv. Voor dit boek ontving hij de literaire Tarjei Vesaas debutantpris als erkenning. Jacobsen profileert zich als een schrijver die specifieke belangstelling heeft voor de psychologische interactie in menselijk relaties. Hierbij verwerkt hij zijn werkervaring opgebouwd in kleine Noorse dorpen en het academisch en therapeutisch milieu in Oslo.
In vertaling verschenen een aantal boeken waaronder de romans Grenzen (2000) en het Het nieuwe water (2001). In 2005 kwam de historische roman Vorst uit in een vertaling van Paula Stevens, het boek dat werd genomineerd voor de prijs van de Noorse literaire raad.

Vanwege het uitdiepen van zijn menselijke relaties zou je een aantal van de romans kunnen plaatsen binnen het genre van de psychologische misdaadromans. Voor het in 2009 verschenen Marions sluier geldt dat zeker. Het boek is de door Paula Stevens vertaalde roman Marions slÝr (2007) en bevat de gedetailleerde beschrijving van een politieonderzoek naar een aantal mogelijk racistische moorden. In dit boek veel aandacht voor de menselijke interactie tussen de verschillende politiemensen.