Jan Guillou

De Zweedse journalist en schrijver Jan Guillou werd in 1944 geboren in Södertälje. Tijdens zijn werk als journalist onthulde hij informatie over de Zweedse veiligheidsdiensten hetgeen hem op een gevangenisstraf kwam te staan.
Grootste bekendheid kreeg Guillou door zijn spionagethrillers over de Scandinavische James Bond, de graaf Carl Gustaf Gilbert Hamilton ook wel bekend als agent Coq Rouge. Het debuutoptreden van deze geheim agent kwam in 1986 in het boek ‘Coq Rouge: Berättelsen om en Svensk spion’ en inmiddels staat de teller op dertien delen met als laatste boek uitgekomen in 2008 ‘Men inte om det gäller din dotter’.

Guillou schrijft naast zijn spionagethrillers ook historische romans waaronder een trilogie over tempeliers die ook in vertaling zijn verschenen. Naast zijn werk als schrijver is Guillou net als Liza Marklund mede-oprichter van de uitgeverij Piratforlaget.

Van de spionageromans zijn er diverse delen vertaald waaronder het eerste deel dat in 1992 als Coq Rouge verscheen in een vertaling van Petra Broomans, Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel.
Onder de titel van zijn tweede vertaalde boek ’De vijand van de vijand’ werd in 1992-1993 een achtdelige tv-serie uitgezonden gebaseerd op de boeken van Guillou.