Kurt Aust

De in 1955 in Ikast (Denemarken) geboren Kurt Østergaard woont en werkt sinds 1982 in Noorwegen en is bij het lezerspubliek beter bekend onder zijn pseudoniem Kurt Aust. Aust is freelance schrijver en vertaler en op zijn naam staan niet alleen misdaad- maar ook jeugdromans. In 1999 debuteerde hij met zijn eerste misdaadroman Vredens dag waarin hij zijn terugkerende karakters de Deense professor Thomas van Boueberge met zijn Noorse leerling Petter Hortten introduceerde. In 2001 verscheen het tweede deel met de titel Den tredje sannhet en in 2003 Hjemsøkt waarvoor hij zowel Den gyldne revolver (2003) als de Glasnyckeln (2004) ontving.

In Nederland verscheen Vredens dag in 2001 bij uitgeverij Fontein in vertaling van Annemarie Smit als Dag des Oordeels, in 2003 gevolgd door De derde waarheid. Het bekroonde Hjemsøkt is tot nu toe niet vertaald.
Wel verscheen in 2007 bij uitgeverij Signature het uit 2006 stammende De usynlige brødre wederom in vertaling van Annemarie Smit als De onzichtbare broeders. In dit boek over een geheim genootschap waar Isaac Newton deel van uitmaakte komt Boueberge niet voor.
Aust schreef verder aan zijn reeks over professor Boueberge en zijn rechterhand Hortten. In 2017 verscheen het zevende deel met de titel Skipet med det onde øye.