Tomas Arvidsson

De Zweedse auteur Tomas Arvidsson werd in 1941 geboren in Älmhult. Na zijn studie psychologie en pedagogiek in Göteborg was hij werkzaam als docent in Kalmar. In 1976 debuteerde Arvidsson met de misdaadroman Enkelstöten. In dit boek introduceert Arvidsson de conrector Jan Bertilsson die samen met een arts een misdaad beraamd. De conrector en de diverse andere hoofdpersonen komen regelmatig terug in de andere boeken van Arvidsson die titels dragen als Dubbelstöten, Bakstöten en Trippelstöten. Voor zijn debuut ontvangt Arvidsson de prijs voor beste Zweedse misdaadroman debuut. De boeken van Arvidsson zijn bewerkt voor een tv-serie waarbij de rol van conrector Jan Bertilsson wordt gespeeld door de Zweedse acteur Björn Gustafson.

In 1980 verschijnt Enkelstöten als De grote slag, gevolgd door De dubbele slag (1980) en De laatste slag (1981) alledrie in vertaling van Jan Bogaerts.

Van de vier boeken die in vertaling zijn verschenen stamt het laatste Verzekerd bedrog uit 1981 . Voor de vertaling tekent dit maal Catharina van Eijsden.